Izvor: Politika, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Master podele

Veće BU: Neprihvatljivo otvaranje rasprave u vreme kad se već sprovode odobreni konkursi za upis na master studije

Najava da će se stare diplome četvorogodišnjih, petogodišnjih i šestogodišnjih studija izjednačiti sa novim "master" izazvala je duboku podelu među profesorima, akademcima i onima koji su već stekli najviša naučna zvanja. I dok studenti tvrde da je odluka o izjednačavanju diploma doneta jer su za nju na nedavnoj sednici glasali članovi Rektorskog saveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Veće Beogradskog univerziteta, kako se navodi u jučerašnjem saopštenju, ocenjuje da je samo "otvorena rasprava o pripremi Konferencije univerziteta Srbije".

Povodom informacija u dnevnoj štampi i "neautorizovanih izjava predstavnika nekih studentskih organizacija i članova rektorskih kolegijuma", Veće je juče saopštilo da "Zakon o visokom obrazovanju ne pruža pravni okvir za automatsku ekvivalenciju zvanja iz ranijih propisa sa zvanjima iz novih propisa, što ne isključuje eventualnu ekvivalenciju prava koja ta zvanja pružaju".

– Veće Univerziteta u Beogradu ocenjuje neprihvatljivim otvaranje rasprave o uređenju ovih pitanja u vreme kad se već sprovode odobreni konkursi za upis na master studije – ističe se u zaključcima Veća.

Podsetimo da je većina fakulteta raspisala konkurse za master studije koje bi u slučaju ekvivalencije diploma bile obesmišljene sve dok se ne odškoluje prva generacija "bačelora".

Tokom prekjučerašnje rasprave na Veću, moglo se čuti da studenti povlače svoja dokumenta sa master studija, i da je fakultetima i studentima time učinjena ogromna šteta.

Profesor dr Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, istakao je da je izjednačavanje neprihvatljivo iz razloga zabrane retroaktivnosti. U jučerašnjim zaključcima se kaže da bi se tako "novi zakon primenjivao za period pre njegovog stupanja na snagu, što pravo zabranjuje, osim ako je za to u postupku donošenja zakona utvrđen opšti interes, što kod ovog zakona nije slučaj".

Ovim argumentima se na sednici Veća suprotstavio profesor dr Aleksandar Lipkovski, prorektor Beogradskog univerziteta, koji je podsetio da ova ekvivalencija nije retkost i da je sprovedena u Hrvatskoj i da bi ona bila u najboljem interesu diplomaca. Dekani su spominjali i nemogućnost da se nešto "što traje četiri godine proglasi za nešto što traje pet", dok je protivargument prorektora Lipkovskog bio da se izjednačavanje bazira na opterećenosti gradivom, a ne trajanjem studija.

Savez studenata Beograda takođe je podsetio da stare četvorogodišnje studije sa apsolventskim stažom i formalno traju kao nove master – pet godina. Ujedno, njegovi predstavnici tvrde da su svi pomenuti argumenti dekana već bili razmatrani na Rektorskom savetu KONUSA i da su rektori glasanjem ekvivalenciju ocenili kao najprihvatljivije i najpravednije rešenje.

U toku jučerašnjeg dana održan je i hitan sastanak studenata prodekana na ovu temu, koji nije završen do zaključenja ovog broja.

J. Stevanović

[objavljeno: 27.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.