Master po meri „kruga dvojke”

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Master po meri „kruga dvojke”

Samo jedan beogradski fakultet ima gotovo sto mesta više za budžetske visokoškolce na master studijama nego ceo Univerzitet u Kragujevcu, sa svojih 11 fakulteta

Kragujevac – Nedavna raspodela i nove kvote za upis visokoškolaca na ovogodišnje master studije koje će finansirati država izazvale su nezadovoljstvo studenata i uprave Univerziteta u Kragujevcu. Prema odluci Ministarstva prosvete, Mašinski fakultet u Beogradu moći će da upiše 310 visokoškolaca na master studije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pod okriljem države, a ceo Kragujevački univerzitet, sa svojih 11 fakulteta, dobio je tek 215 mesta.

Da li jedan beogradski fakultet vredi više nego ceo Univerzitet u Kragujevcu, pitaju se u ovoj ustanovi, nezadovoljni tretmanom i odnosom snaga koji se, kako kažu, uspostavlja po merilima „kruga dvojke“.

– Bez obzira na to kako su i na osnovu čega pravili ovu raspodelu, prosto je neverovatno da ceo Kragujevački univerzitet, sa svojih 15.000 studenata, dobije svega 215 mesta za budžetske master studije. Kako je moguće da naš Agronomski fakultet u Čačku ne dobije nijedno mesto? Kako je moguće da Mašinski u Beogradu ima gotovo sto mesta više nego ceo naš univerzitet? Zar je moguće da su kragujevačkom Ekonomskom dodelili svega 15 mesta? Ovakav tretman je nedopustiv – smatra rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević, koji je u izjavi za „Politiku“ najavio oštru borbu u cilju izmene odluke resornog ministarstva.

Nezadovoljni odlukom Ministarstva prosvete, studenti Kragujevačkog univerziteta, okupljeni oko Studentskog parlamenta, započeli su prikupljanje potpisa, a peticija i zahtev za novu raspodelu mesta biće upućeni ministru Žarku Obradoviću.

– Nikom od nas nisu poznati kriterijumi na osnovu kojih je napravljena ovakva podela. Ako Beogradski univerzitet ima pet puta više studenata od kragujevačkog, kako to da je dobio deset puta više mesta. Mi imamo 215, a on čak 2.569! Na to pitanje neko mora da odgovori, a mi ćemo mu pomoći slanjem peticije sa zahtevima koju je već potpisalo 3.000 studenata iz Kragujevca. Kada skupimo 5.000 potpisa, tražićemo prijem kod ministra Obradovića. Niko Beogradskom univerzitetu ne spori pravo da bude jak, ali zašto se to pravo uskraćuje našem univerzitetu – pita se potpredsednik Studentskog parlamenta Bojan Raković.

Ivana Balšić sa četvrte godine Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu (FILUM) neće odustati od namere da upiše master studije na „teret“ države, ali smatra da joj je put ka tom cilju sada otežan.

– Kragujevački FILUM je još i dobro prošao, kakvo je stanje na drugim fakultetima. Dobili smo 65 mesta, ali to je ipak nedovoljno. Ukoliko ne prođem ovde, ispada da ću svoju želju moći da ispunim jedino u Beogradu, ili možda Novom Sadu čiji studenti imaju daleko veće mogućnosti. Samo, ne znam da li ću imati para za preseljenje u drugi grad – kaže ova studentkinja engleskog jezika.

Nedoumica ove studentkinje, prema mišljenju rektora Arsenijevića, zapravo predstavlja srž problema.

– Reč je, zapravo, o isisavanju studenata južno od Save i Dunava. Ne znam da li je do ovakve podele došlo greškom ili je u pitanju nečija namera, tek ovdašnji studenti, ukoliko ne budu mogli da nastave školovanje na fakultetu koji su završili ili završavaju, moraće da izdvoje poveću sumu novca za prelazak u drugi grad. Na primer, Beograd, gde su stan i hrana duplo skuplji nego u Kragujevcu. Istovremeno, beogradski fakulteti će tako dobiti priliku da ubiraju sredstva koja su mogla da pripadnu nama – objašnjava sagovornik „Politike“.

Prema mišljenju rektora Arsenijevića, odluka Ministarstva prosvete moraće da doživi „neke promene“, budući da u Srbiji, kako je rekao, postoji više „ravnopravnih univerziteta“.

Brane Kartalović

objavljeno: 11.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.