Masovno sušenje četinara u Valjevu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 05.Sep.2010, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovno sušenje četinara u Valjevu

VALJEVO - U Valjevu je na nekoliko lokacija došlo do masovnog sušenje četinara a da se uzroci te pojave za sada ne znaju.

Kako je rekao šumarski inženjer Miodrag Lalović, koji je u Gradskoj direkciji za izgradnju i uređenje Valjeva zadužen za parkove, zbog toga je Odseku za zaštitu bilja Šumarskog fakulteta u Beogradu upućena molba da posete grad i pomognu u spasavanju obolelih četinara.

"Upućen je dopis Šumarskom fakultetu, Odseku za zaštitu bilja, sa molbom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da njihovi stručnjaci dođu u Valjevo i posete lokacije na kojima je drveće obolelo. Tek posle uzimanja uzoraka i stručne analize uzetog materijala, znaćemo pouzdano o čemu se radi", rekao je Lalović.

Uočeno je da se suši stotinak borova i smreka, u parku Pećina, koji je "pluća grada", krugu Gradske bolnice, dvorištu Poljoprivredne škole, kao i na još nekoliko lokacija u gradu.

Ti četinari su u relativnom kratkom vremenu požuteli i počeli da se suše, a ta nesvakidašnja pojava je kod građana je izazvala nagađanja i komentare.

Činjenica je da su u pitanju starije sadnice četinara, kao i to da su pojedine lokacije poput bolničkog kruga u proleće 1999. bile bombardovane tokom NATO a gresije na SRJ.

U gradskom jezgru Valjeva, kao i u neposrednoj i široj okolini, nalazi se nekoliko parkova, koji se godinama brižljivo neguju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.