Izvor: Politika, 13.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markice na zdravstvenoj knjižici samo za zaposlene

Samo prilikom prve overe neće se tražiti dokaz o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje

Propis da se od 1. januara 2009. godine knjižice više neće kao do sada overavati samo pečatom i potpisom, već isključivo lepljenjem markica zdravstvenog osiguranja, ne odnosi se na penzionere, jer je njima zdravstvena legitimacija overena trajno. Kako su nam objasnili u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, ovo rešenje odnosi se samo na zaposlene i članove njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << porodica koji su osigurani preko njih.

Lepljenje specijalnih markica umesto dosadašnjih pečata poslodavaca kao rešenje uvedeno je da bi se ubuduće knjižice overavale samo onima koji imaju dokaz da su platili doprinose za zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene. Procenjuje se da firme duguju oko 50 milijardi dinara za neplaćene doprinose za zdravstvo, što je trećina budžeta. Ovo rešenje je, međutim, usledilo i nakon izmene zakonskih propisa, jer, po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, nadležnost overe knjižica prešla je na Republički zavod za zdravstveno osiguranje, odnosno na matične filijale. Ali, da bi se izbegle gužve na šalterima, na kojima bi službenici „lupali” pečate za tri i po miliona osiguranika i članove njihovih porodica, previđeno je rešenje da poslodavac prilaže dokaz o plaćenim doprinosima, a zatim dobije tačno određeni broj specijalnih markica za overu knjižica.

Za prvu overu zdravstvenih knjižica neće tražiti dokaz da je dospeli iznos doprinosa plaćen, jer je Zakon o uslovnom otpisu doprinosa tek nedavno donet u skupštini, ali će zato ovaj dokaz biti neophodan za svaku narednu overu knjižica. Zato iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje podsećaju poslodavce da najkasnije do 19. decembra u matičnim filijalama preuzmu posebne markice za overu ovih legitimacija, ne čekajući poslednji dan, a to je važno, jer posle Nove godine zdravstvene knjižice neće važiti bez markica.

Za prvu overu, kako su za „Politiku” objasnili u RZZO, dovoljno je da ovlašćeno lice, na primer šef kadrovske službe u filijalu dođe samo sa ovlašćenjem i zahtevom da se za određen broj zaposlenih izdaju markice. Čak nije potrebno doneti ni spisak zaposlenih, samo ukupan broj zaposlenih i članova porodica koji su osigurani preko njih. Do sada se vrlo mali broj poslodavaca obratio filijalama RZZO i preuzeo markice za overu knjižica, pa zato iz ove institucije stiže podsećanje da bi to trebalo što pre uraditi. Jer, bez knjižice sa markicom, zaposleni posle 1. januara neće imati pravo na lečenje o trošku zdravstvenog osiguranja, a u tom slučaju troškove za lečenje zaposlenih i članova njihovih porodica biće dužni da snose sami poslodavci.

O. Popović

[objavljeno: 13/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.