Marinini miljenici

Izvor: Politika, 20.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinini miljenici

Hraniteljska porodica Radić brine o bratu i sestri koje je Centar za socijalni rad oduzeo biološkim roditeljima

Progar – Pre dve nedelje vaspitačice Centra za socijalni rad iz Zemuna donele su Marini Radić u Progaru, osmomesečnu bebu o kojoj će ona brinuti do njenog punoletstva. Dolazak ove bebe bio je događaj za pamćenje za sve ukućane, posebno za njenog brata nad kojim je Marina preuzela starateljstvo pre nešto više od godine dana.

Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobroj volji i razumevanju ove žene brat i sestra su se našli pod istim krovom. U podizanju dece finansijsku pomoć, kao i svaku drugu, poput psihološke, pruža im Centar za socijalni rad. Ova deca su morala da budu izmeštena iz njihove biološke porodice.

Hraniteljstvo, odnosno preuzimanje brige o detetu bez roditeljskog staranja, postaje sve popularniji oblik zbrinjavanja dece u Srbiji, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Ono što razlikuje hraniteljstvo od usvajanja jeste da dete zadržava svoj identitet, ali i da tokom boravka u hraniteljskoj porodici održava kontakt s biološkim roditeljima, ukoliko ih ima.

Kroz program obuke Centra za socijalni rad prošlo je nekoliko stotina hraniteljskih porodica. Sve ih je više, ne samo u unutrašnjosti Srbije, nego i u Beogradu i drugim većim gradovima zemlje. Nekoliko stotina mališana je već smešteno u ovim porodicama, kažu u Gradskom centru za socijalni rad.

Kad je preuzela starateljstvo nad dečakom Marina tada nije ni slutila da će brinuti i o njegovoj sestri. Kako se to dogodilo? Jednog dana su iz Centra za socijalni rad je nazvali i pitali da li bi u svoj dom htela da primi i dečakovu sestru. Ona je posle kraćeg razmišljanja i dogovora sa svojim ukućanima odlučila da primi i nju.

Kad je dečak saznao da mu dolazi sestra bio je jako srećan. Jedva je čekao dan kada će je vaspitačice doneti. I ukućani su bili oduševljeni prinovom.

– Sem mene o njima podjednako brinu i ostali ukućani. Uvek priskaču u pomoć kad god to zatreba. Moje kćerke su, takođe, posvećene ovoj deci. Posebno starija koja je završila smer za vaspitačice srednje Medicinske škole U toku svog četvorogodišnjeg školovanja, praktičnu nastavu je obavila u Centru za nezbrinutu decu u Zvečanskoj. Vreme provedeno s tom decom bilo je jako potresno za moju kćerku. Kad god mi je pričala o toj deci kod mene je to uvek izazivalo duboke emocije, jer znam da ona odrastaju bez roditeljske podrške i ljubavi – kaže Marina.

U međuvremenu je saznala da Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku vodi kampanju podsticaja hraniteljskim porodicama kao primarnom obliku zbrinjavanja dece bez roditeljskog staranja ili dece koja su iz određenih razloga izmeštena iz bioloških porodica. Marina je u dogovoru sa svojim ukućanima donela odluku da preuzme neko dete i da brine o njemu. Otišla je u Centar za socijalni rad. Tamo se raspitala o uslovima koji su potrebni da bi dobila status hraniteljske porodice.

U Centru je prošla kroz program pripreme i edukacije kako bi se što bolje upoznala sa detetom i pripremila za ulogu hranitelja. Ove pripreme trajale su šest nedelja.

– U početku je bilo izvesnih problema. Oko dečaka smo se trudili najviše što smo mogli, pružajući mu svu ljubav i pažnju. To je urodilo plodom. Dečak se jako brzo privikao na našu porodicu. Prihvatili su ga vršnjaci iz komšiluka s kojima se sada stalno igra. Pre neki dan se upisao u predškolsku nastavu. Dečak je postao naš miljenik kao i njegova sestra koja je naše mezimče – kaže Marina.

Mada je majka dvoje dece, ona ističe da je mnogo naučila o u uzgoju ove dece koja, pre dolaska kod nje, nisu živela u uslovima primerenim životu deteta.

-----------------------------------------------------------

Kako postati hranitelj

Izbor hranitelja se obavlja Centru za socijalni rad na teritoriji prebivališta kandidata, a stručnjaci Centra izvode početnu procenu zainteresovanog hranitelja na osnovu propisane dokumentacije i razgovora. Posle toga kandidati prolaze pripremu i obuku i upoznaju se sa posebnim potrebama mališana, kako bi stekli određena znanja potrebna za uspešno hraniteljstvo. Centar za socijalni rad zatim donosi odluku da li kandidati ispunjavaju sve uslove, a budući hranitelji odlučuju koje će dete prihvatiti u svoju porodicu, učestvuju u pripremi deteta za smeštaj i upoznaju svoju porodicu s novim članom.Svi oni koji odluče da prihvate mališane u svoju porodicu, dobijaju i novčanu pomoć, koja se izdvaja iz republičkog budžeta. Tako, one hraniteljske porodice koje prime jedno dete dobijaju naknadu od 10.500 dinara, dvoje 17.300, a za troje dece 22.300 dinara mesečno. Uz to, hraniteljima se uplaćuje i doprinos, ukoliko za to podnesu zahtev filijali Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Jednom godišnje porodice dobijaju i novac za udžbenike, proslave matura, odmore i rekreacije, nastave u prirodi i ekskurzije.

Nada Kovačević

[objavljeno: 21/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.