Marina Popović: Žena ne sme da bude maltretirana zato što želi da radi i napreduje

Izvor: BKTV News, 30.Jun.2018, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina Popović: Žena ne sme da bude maltretirana zato što želi da radi i napreduje

Broj žena na političkoj i poslovnoj sceni Srbije svakodnevno se povećava, ali uprkos tome one su i dalje diskriminisane u svim oblastima života.

Sprečavanje diskriminacije žena prilikom zapošljavanja, najmanje 40 odsto žena na rukovodećim pozicijama u državnim ogranima pravo na jednaku zaradu, napredovanje i usavršavanje, zabrana medijima da podstiču predrasude i stereotipe prema ženama, samo su deo onoga što nudi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je podržala >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Marina Popović, predsednica Udruženja za pomoć i saradnju sa civilnim društvom, jedna je od mnogih žena koja se bori za rodnu ravnopravnost u Srbiji, jer, kako ističe, nijedna žena ne sme da trpi štetne posledice zbog želje da napreduje u svim cegmentima društvenog i javnog života.

„Žena ne sme da bude bude maltretirana ili da se dovodi u pitanje njena egzistencija zato što želi da radi, napreduje, zbog humanog, dobrovoljnog angažovanja na poslu. Žene se ne smeju predstavljati u lošem svetlu što se često dešava na radnim mestima. Ne sme da se dopušta da sujeta od strane muškog pa i ženskog pola preovladava, da se žene prikazuju u lošem kontekstu zarad ličnih interesa. Zato smatram da ravnopravnost mora da postoji i među ženama“, naglašava Marina Popović.

Njena iskrena želja i čvrsta volja da se bori za rodnu ravnopravnostu nadahnula ju je da se kandiduje za generalnog direktora „Srbija voza“a.d. U slučaju da Marina Popović bude izabrana na konkursu za direktora, bila bi prva dama na čelu jednog železničkog preduzeća u istoriji Srbije.

„Uticaj moći kao ni pozicija neke žene ili muškarca ne sme se koristiti da bi se narušavao ugled druge žene ili onemogućavalo napredovanje i postizanje bolje egzistencije zarad ličnih interesa ugnjetača. Zato moramo da se borimo da se ne urušavaju sposobnosti žena i da se što više zalažemo da ih zaštitimo ne samo od fizičkog zlostavljanja, već i psihičkog“, smatra Popovićeva.

Ona je, inače jedini, od sedam kandidata, koja je na konkursu za generalnog direktora „Srbija voza“ dobila podršku Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija i sindikata železničkog saobraćaja Srbije "Nezavisnost".

Marina Popović podržava ideje ministarke Zorane Mihajlovih o unapređenju rodne ravnopravnosti i zalaže se za poštovanje ljudskih prava.

„Svaka žena ima prava na poštovanje svoje ličnosti i zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna pa i po osnovu pola, kao i bilo kakvo nasilje. Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite“, kaže predsednica Udruženja za pomoć i saradnju sa civilnim društvom.

Ona pozdravlja i podržava ideju o formiranju grupe „Novinarke protiv nasilja“koja se zalaže za unapređenje medijskog izveštavanja o rodnoj ravnopravnosti kako bi se pružila prava o onome što žene preživljavaju i doživljavaju, a ne da to ostane mrtvo slovo na papiru.

„Biti žena u Srbiji koja se „drznula“ da se uključi u politički i javni život zemlje, nosi sa sobom težak teret. Svaka žena ima svoje kvalitete i treba da se izmeni slika o ženama u javnosti da se promovišu kao dobre majke, poslovne žene, preduzetnice, pametne i uspešne jer su zaista i takve. Ženama mora da se podigne samopouzdanje, a ne da im se narušava“, jasna zaključuje je Popović.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.