Marijana čeka novo srce

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marijana čeka novo srce

Ova devojka u ponedeljak putuje u Beč gde će joj lekari uraditi analize neophodne za stavljanje na listu za transplantaciju organa

Virus je u 13. godini napao njeno srce. Počela je da se oseća umorno i malaksalo, izgubila je apetit, zamaralo ju je i hodanje. A onda su lekari postavili dijagnozu – uvećane su joj leva komora i pretkomora, a srce joj radi sa samo 20 odsto kapaciteta.Marijana Ševo (25), koja živi u Novom Sadu, jedna je od tridesetak pacijenata u Srbiji, kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je neophodna transplantacija srca kako bi mogla da nastavi normalan život. Na presađivanje organa ova devojka mora u inostranstvo jer se u Srbiji gotovo 12 godina ne rade ovakve vrste intervencija. Njena porodica nema para za transplantaciju srca, koja košta oko 150.000 evra. Oni su 1995. godine izbegli iz Drvara, pa sada žive kao podstanari u Novom Sadu.

Zahvaljujući pevaču Sergeju Ćetkoviću, koji je prošle nedelje održao veliki humanitarni koncert u beogradskom „Sava centru”, deo novca za transplantaciju srca je sakupljen, tako da Marijana Ševo u ponedeljak putuje u pratnji sestre Sanje u AKH kliniku u Beču, na prvi pregled ondašnjih lekara.

– Marijana još nije na listi čekanja za transplantaciju jer je potrebno pre toga da se urade analize i da se obave lekarske konsultacije. Zbog toga će nedelju dana provesti u bečkoj klinici. Žao nam je što se takve operacije ne rade u Srbiji, to bi bio spas za mnoge pacijente. Ovako su svi prepušteni sami sebi da se bore za život – objasnila je Sanja Ševo.

Uprkos nemaštini i teškoj bolesti, Marijana Ševo je uspela da završi Višu poslovnu školu. Nažalost, nije prisustvovala Ćetkovićem koncertu u njenu častjer je procenjeno da njeno srce ne može da podnese toliko uzbuđenja.

– Nismo bili svesni koliko dobrih ljudi ima oko nas, dok nam se ovo nije dogodilo. Sve više građana se uključuje da nam pomogne. Ali, sve bi bilo mnogo lakše kada bi država napravila neki potez da pomogne onima koji čekaju na transplantaciju srca. Bilo bi dobro kada bi se potpisao sporazum sa nekom od stranih bolnica da mogu naši građani da se tamo leče – dodaje je Sanja Ševo.

Pošto se na ovim prostorima ne rade transplantacije srca, već dugo vremena se čeka na potpisivanje ugovora upravo sa AKH klinikom u Beču, kojim bi bilo omogućeno da pacijenti iz Srbije tamo idu na transplantaciju, ali taj ugovor još nije ugledao svetlost dana. Naši kardiohirurzi naglašavaju da oni mogu da izvode ovako složene operacije, ali da im je zato potrebna dodatna edukacija i uslovi za sprovođenje ovog teškog medicinskog zadatka. Čini se da, ipak, svi razlozi zdravstvenih vlasti i prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge , zbog čega se u Srbiji ne rade transplantacije srca, „padaju u vodu”, kada su pacijenti prinuđeni da prodaju sve što imaju i organizuju humanitarne akcije kako bi dobili neophodni organ. I tako sebi produže život.

D. Davidov Kesar

objavljeno: 25.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.