Izvor: B92, 02.Jun.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjinski jezici u policiji

Kikinda -- Policajci u Kikindi na tromesečnom, ubrzanom i besplatnom kursu uče i mađarski ili romski jezik, zavisno od rejona koji pokrivaju.

Policajci u Kikindi uskoro će na poslu govoriti više jezika. Oni će, pored srpskog, biti osposobljeni da govore na mađarskom ili romskom jeziku, u zavisnosti od rejona koji pokrivaju. Kikindski policajci su već prošli kurs engleskog, a mađarski i romski naučiće do kraja godine.

Zamenik komandira policijske ispostave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kikinda kaže da će policajci koji budu naučili mađarski ili romski ostvariti bolju komunikaciju sa pripadnicima tih manjinskih zajednica.

Svrha učenja ovih jezika jeste da pripadnici manjinskih zajednica brže i lakše ostvare svoja građanska prava, a i da policiji bude lakše da komunicira sa njima.

"Problem u policijskoj upravi Kikinda je da se i malo Srba prijavljuje u policiju, a vidimo da i manjine ne žele u policiju. Najveći problem je kod Roma koji nemaju ni školu, ali ih edukujemo i radimo sa njima. Stereotip postoji, ali on mora da se razbije radom i bitno je da manjine shvate da smo mi tu zbog njih”, kaže zamenik komandira policijske ispostave Kikinda Pavle Rajkov.

Željko Ćoškov je starešina u delu Kikinde u kom je 95 odsto Mađara. On kaže da mu je znanje mađarskog jezika neophodno i da mu neće predstavljati problem da ga nauči.

"Stanovništvo malo zna srpski. Kad shvate da mi učimo mađarski, nadamo se da će onda i stanovništvo početi da govori srpski”, kaže on.

Komandir policijske ispostave Kanjiža kaže da je problem to što se mladi Mađari ne prijavljuju u policiju, a razlog je nepoznavanje srpskog jezika.

"Mi ih učimo da se srpski može savladati i ohrabrujemo da ih bude što više, i što više da ih krene na kurseve na Akademiji. Ja znam, iz ličnog iskustva, da može da se nauči i nama u policiji trebaju pripadnici manjina”, kaže komandir policijske ispostave Kanjiža Tituc Rekecki.

Građani Kikinde pozdravljaju ovaj napor policije.

Policajac iz Kanjiže Dragan Ljubović kaže da govori perfektno i mađarski i srpski.

Što se tiče pomoći kolegama koji budu pohađali kurs mađarskog, kaže da im već sada pomaže u komunikaciji sa mađarskim življem i navodi da će ovo znanje srušiti jezičke barijere između građana i policije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.