Manje plate uvod u smene direktora

Izvor: Blic, 13.Jan.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje plate uvod u smene direktora

Kazne u vidu smanjenja plata gradonačelniku, nekolicini saradnika i direktora uvod su u rekonstrukciju rukovodstva u Užicu, saznaje „Blic“.

Javna je tajna da je Tihomir Petković (SNS), izabran avgusta 2014, nezadovoljan radom pojedinaca u kabinetu i direktorskim foteljama.

Sagovornik „Blica“ upućen u političke prilike u vladajućoj koaliciji kaže da je Petković kivan na nekoliko većnika u čijim resorima za pet meseci „ništa nije napravljeno”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Ne radi se o populizmu, demagogiji i mazohizmu, ovo je želja da svi shvate da sam spreman da snosim posledice, ali da će i ostali plaćati greške kojih, nadam se, više neće biti. Ako ih bude, sledeći korak su smene - kaže Petković za „Blic“.

Gradonačelnik je sebi oduzeo 20 odsto decembarske plate. Po 10 odsto kaznio je svog zamenika Vidoja Drndarevića i direktore „Toplane“, „Niskogradnje“, Gradske stambene agencije, Aerodroma, „Velikog parka“. Imena kažnjenih većnika nisu saopštena, a nezvanično se saznaje da su bez deset odsto ostali Dragoljub Kostić, zadužen za javna preduzeća, i Snežana Janjić čiji je resor ekologija. Istom merom sankcionisani su Mirjana Drndarević, načelnica Gradske uprave za finansije - zbog grešaka prilikom izrade budžeta, i radnici Gradske uprave Dragana Karkalić i Miloje Marić.

Povod za kažnjavanje bila je sednica Skupštine grada 29. decembra na kojoj je trebalo usvojiti programe javnih preduzeća.

Smanjenjem plata do ušteda

Opozicioni Pokret „Pozitivno Užice“ pozdravio je potez gradonačelnika, ali i zatražio da kaže ko ga sputava u uvođenju reda u javne službe.

- Predlažemo da se većnicima, načelnicima gradskih uprava i direktorima javnih preduzeća i ustanova smanje plate za deset odsto, čime bi se godišnje uštedelo 12 miliona dinara. Ukidanjem naknade članovima nadzornih odbora uštedelo bi se još četiri miliona - kažu u Pokretu.

- Umesto da poentiramo, jer su prethodne vlasti programe usvajale u januaru, februaru, osramotili smo se zbog propusta pojedinaca. Zato što nisu ispoštovane preporuke Ministarstva finansija o kresanju troškova reprezentacije, morali smo sa da skinemo pet programa javnih preduzeća. Drugi još neshvatljiviji razlog je niz tehničkih problema u materijalu koji je dostavljen odbornicima - ističe Petković. Konkretno, Dragoljubu Kostiću je pripisana odgovornost za „loše programe javnih preduzeća“, a Snežani Janjić za pojedine nastupe u javnosti, između ostalog i o preporuci Užičanima da se od zagađenog vazduha brane zaštitnim maskama.

Direktor „Ponikava“ Saša Savić kaže da je Aerodrom predvideo 400.000 dinara reprezentacije, kao i prošle godine.

- Najveći deo planiran je za ishranu pripadnika MUP-a prilikom angažovanja na čišćenju od zaostalih mina. Tako smo za dve godine uštedeli preko milion evra, jer nam aerodrom nisu čistile privatne firme nego MUP. Smanjenjem reprezentacije na rashodnoj strani ćemo imati trošak od 10 miliona za angažovanje privatne firme - kaže Savić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.