Manje obolelih od tuberkuloze

Izvor: Blic, 25.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje obolelih od tuberkuloze

Tomica Milosavljević

Broj obolelih od tuberkuloze u Srbiji konstantno opada, tako da se stopa obolevanja u periodu 2003-2008. smanjila 35 odsto, pokazuju podaci projekta „Kontrola tuberkuloze u Srbiji" predstavljeni juče povodom Svetskog dana borbe protiv TBC-a. Prošle godine je na 100.000 stanovnika novoobolelih bilo 24, precizirao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević i time potkrepio tvrdnju da je dostignut i premašen osnovni cilj projekta „Kontrola tuberkuloze". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

On je istakao da je aktivno traganje za obolelima u rizičnim populacijama obuhvatilo populaciju u celom kazneno-popravnom sistemu u Srbiji, populaciju Roma koji žive u 122 nehigijenska naselja u 14 gradova u Srbiji i lica iz 75 kolektivnih centara lociranih u 40 gradova. Prema njegovim rečima, sistem za elektronsko prikupljanje podataka uspostavljen je u laboratorijama za dijagnostiku tuberkuloze u čijoj mreži se nalazi 28 laboratorija na teritoriji cele Srbije, čime se omogućava brži protok informacija i veća pouzdanost podataka. Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju dr Dorit Nican-Kaluški rekla je da je trećina svetske populacije zaražena tom bolešću i da godišnje od te opake bolesti umre oko 1.600.000 ljudi.

Veb-sajt „Želim test koji funkcioniše„

Povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, međunarodna organizacija „Lekari bez granica" pokrenula je veb-sajt „Tuberkuloza: želim test koji funkcioniše". Na sajtu koji će dati reč pacijentima osobe obolele od tuberkuloze će razmenjivati lična iskustva vezana za tu bolest.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.