Izvor: B92, 17.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje obolelih od tuberkuloze

Beograd -- Stopa obolelih od tuberkoloze u Srbiji opada i niža je nego u evropskim zemljama.

U Srbiji je 2006. godine bilo 2150 obolelih od tuberkuloze što je stopa od 29 obolelih na sto hiljada stanovnika. Profesroka doktorka Gordana Radisavljević Ašić kaže da to nije mnogo ali da se u Ministrastvu zdravalja nadaju da će za dve godine stopa pasti na 25, što bi značilo da je Srbija postala zemlja u kooj je tuberkuloza retka bolest.

"Tako da je bolja je od Bosne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Hercegovina, jednaka je kao Hrvatska, tu je negde i Makedonija. Kosovo je lošije ako ga posmatramo kako region. Jer mi nemamo podatke za čitavo Kosovo samo za Kosovsku Mitrovicu i Srbe koji tamo žive. Možemo da kažemo da Srbija nije problem. Stopa opada", kaže profesorka Radisavljević Ašić.

U Srbiji je manja stopa obolelih od tuberkuloze nego u proseku u ostatku Evrope jer se tu računaju i zemlje potput Rumunije i Bugarske koje imaju veliki broj obolelih.

U našoj zemlji grad sa najvišom stopom obolelih od 51 je Šabac a sa najmanjom stopom obolelih je Zrenjanin gde je u sto hiljada 11 obolelih.

Razlozi za razlike su različiti, kaže profesorka Radosavljević Ašić, jedan od njih je i siromaštvo. Najrizičnije populacije u Srbiji su i dalje Rmi koji žive u nehigijenskim naseljima, izbegli i raseljeni u kampovima i zatvorenici.

Inače, tačno u jedanaest lekari učesnici godišnje konferencije o tuberkolozi simbolično su ustali protiv siromaštva i nejednakosti i potali deo akcije Ujedinjenih nacija na dan borbe protiv siromaštva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.