Manje nasilja na utakmicama

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje nasilja na utakmicama

Beograd -- Broj nasilnih incidenata na sportskim događajima u odnosu na isti period prošle godine smanjio se za 15 odsto, rekla je ministarka omladine i sporta.

Broj krivičnih dela opao je sa 326 u prošloj godini na 254, izjavila je ministarka Snežana Samardžić- Marković.

Markovićeva je na konferenciji za novinare u pauzi zasedanja Saveta za sprečavanje nasilja u sportu predstavila izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova povodom incidenata na utakmicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema kojem je broj prekršaja manji za 10 odsto u odnosu na 2009. godinu.

Savet je na današnjoj 8. sednici osudio pretnje navijača novinarki Brankici Stanković, pucnjavu na stadionu Crvene zvezde i odgovorne za tuču na prijateljskoj utakmici košarkaških reprezentacija Srbije i Grčke u Atini, rekla je Markovićeva.

Savet smatra da ubuduće treba da se poboljša interakcija klubova i najvijačkih udruženja klubova koji se sastaju, kao i policija dve zemlje i između zvaničnika UEFA, navela je Markovićeva.

Savet je, takođe, konstatovao da je za organizaciju utakmica problem infrastruktura.

Kako je rekla Markovićeva, neki stadioni nemaju upotrebnu dozvolu, a neki ni adekvatne prostorije, što bi trebalo da se popravi u okviru mera Vlade Srbije za podsticaj građevinskoj industriji.

Savet je razmatrao i izveštaj Fudbalskog kluba Partizan, povodom incidenata u Briselu posle utakmice Lige šampiona između Partizana i Anderlehta.

"Interesovali smo se za zdravstveno stanje povređenog Dragana Glamočaka", rekla je ministarka i dodala da su "preduzete mere da se taj događaj dalje analizira i donesu zaključci".

Savet je konstatovao da taj incident nije bio sukob navijača dva kluba, već sukob navijača Partizana sa građanima Brisela.

Ministarka je navela da je Savet ocenio da je FK Partizan popravio sliku iz 2007. godine, kada je prvi put u istoriji bio isključen iz evropskih takmičenja.

U dosadašnjoj primeni Akcionog plana za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama ima vidljivih pomaka, ocenila je ministarka sporta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.