Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje korupcije na Univerzitetu

Beograd -- Na univerzitetu postoje pomaci u sprečavanju korupcije, kaže rektor Beogradskog univerziteta Dejan Popović.

On kaže da su pomaci naročito vidljivi hapšenjem profesora za koje se sumnja da su učestvovali u nekom vidu korupcije. Korupcija na Univerzitetu nije tema koja se "gura pod tepih", navodi rektor Popović, ali ističe da ta pojava nije toliko intenzivna koliko u drugim segmentima društva. Pored donošenja Zakona o visokom obrazovanju, Sud časti još jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je mehanizam koji utiče da nbe smanjenje ove pojave.

Popović tvdi i da su po prvi put procesuirani neki od slučajeva korupcije na Univerutetu: "Pre manje od dva meseca izvršeno je hapšenje jednog broja nastavnika i saradnika sa Stomatološkog fakulteta. Da vas podsetim da je na nekoliko fakulteta došlo do udaljavanja jednog broja profesora iz njihovih redova. Možda je najbolji primer Ekonomski fakultet. Podsećam vas da smo imali na Medicinskom fakultetu slučaj koji je procesuiran i presuda je izrečena, osuđujuca zatvorska kazna. Prvostepena je ne bih komentarisao dok ne bude pravosnažna".

U slučaju sumnje da korupcija postoji, studenti, prema rečima njihovih predstavnika, ni na koji način nisu zaštićeni. U toj situaciji, mogu da se obrate dekanu, koji odlučuje pre svega o diskreciji, ali i o tome da li će čitav slučaj biti istražen: "Sada se često dešava da i kada student prijavi slučaj korupcije, često taj student biva kažnjen. Ono što smo mi utvrdili je da studenti ne veruju da će se stvari promeniti, nisu zaštićeni, nisu sigurni u to da će na kraju oni izaći kao pobednici", kaže Dragan Mihajlović iz Srudentske unije Srbije.

Strah je, kako navodi Mihajlović osnovni razlog zbog koga mnogi studenti prećutkuju razne vidove korupcije. Fakulteti na kojima je korupcija najviše zastupljena, jesu masovni fakulteti sa velikim brojem studenata na kojima studije traju duže nego na ostalim fakultetima, kažu predstavnici studenata.

Oni kažu i da će ta oblast biti konačno definisana novim statutom i novim pravilnicima, ali i uvođenjem ombudsmana kome bi se studenti u ovakvim slučajevima obraćali.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.