Manastiri bez monaha

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastiri bez monaha

Bez kanonskog otpusta Arhangele, Devine Vode i Bogorodicu Brainsku u Eparhiji raško-prizrenskoj danas napušta još 18 monaha i pet iskušenika

Manastiri Sveti arhangeli kod Prizrena, Devine Vode kod Zvečana i Bogorodica Brainska kod Medveđe danas će opusteti. Kompletna bratstva ovih svetinja, zajedno s pojedinim monasima iz Sopoćana, Banjske, Sočanice i Dubokog Potoka, bez saglasnosti crkvenih vlasti napustiće Eparhiju raško-prizrensku.

Kako „Politika“ saznaje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ovom drugom talasu iz ERP će otići još 18 monaha i pet iskušenika. Svima je stigao pisani odgovor administratora, mitropolita Amfilohija, da im se ne odobrava kanonski otpust sa obrazloženjem da nema razloga za napuštanje Eparhije raško-prizrenske.

„Pismeno smo tražili da odemo iz Eparhije, jer smo izgubili poverenje. Posle smene našeg duhovnog oca vladike Artemija ne vidimo smisla da više ostanemo ovde“, priča jeromonah Roman, nastojatelj manastira Devine Vode, jednog od sabornih mesta monaha koji planiraju da odu s Kosova.

U ovu svetinju kod Zvečana već su pristigli monasi iz Sopoćana i Banjske. Kako kaže otac Roman, sačekaće da im se pridruže još monasi Svetih arhangela, Bogorodice Brainske i Dubokog Potoka.

„Odmah posle Svete liturgije krenućemo, ali u raznim pravcima. Polovina će se privremeno pridružiti ’crnorečanima’ koji se nalaze u selu Loznica kod Čačka. Neće biti problema za smeštaj ostalih, jer nas zovu ljudi i nude nam svoje kuće“, kaže nastojatelj Devinih Voda, svestan da će ih zbog ovog postupka Crkveni sud raščiniti i vratiti u red laika.

Inače, sestre koje su samovoljno napustile manastir Končul i deo bratstva iz Crne Reke dobili su krajem prošle nedelje i pismeni poziv da se u roku od sedam dana vrate u manastire, u protivnom biće predati eparhijskom crkvenom sudu.

U zaštitu monaha kojima se ne dopušta da krenu za svojim „duhovnim roditeljem“, vladikom Artemijem stalo je dvadesetak profesora univerziteta, sveštenika i pisaca. Oni će danas uputiti otvoreno pismo episkopima SPC pod nazivom „Prozba za udomljavanje monaštva Raško-prizrenske eparhije“.

„Desetine monaha i monahinja odlaze iz carskih i kraljevskih lavri koje su u najtežim godinama sačuvali, iz najplodnijih duhovnih rasadnika Srpske crkve, idući za svojim pastirom dobrim, jer njegov glas čuju i njegove reči razumeju (Up. Jn. 10, 14 – 16). Sva njihova krivica sastoji se u tome što ne žele da budu duhovni siročići, koji će svoje duše ostaviti bez istinske očinske brige, onog koji ih je prizvao u manastirske pustinje i kroz koga su spoznali Spasitelja”, poručuje se u ovom apelu arhijerejima.

Potpisnici pisma mole episkope da ove monahe koji sada napuštaju manastire prime pod svoj vladičanski omofor: „Pružite milost onima koji su prognani zbog odbrane predanja naše svete Crkve, jer ćete tako potvrditi reči svetog vladike Nikolaja, da „tamo gde ima prave vere, ima i prave milosti“.

Jedan od potpisnika otvorenog pisma, profesor teorije književnosti dr Slobodan Kostić iz Kosovske Kamenice kaže da Sveti arhijerejski sabor mora da nađe rešenje i smesti negde ove monahe.

„Ako je crkvena izvršna vlast bez suda i odbrane osudila vladiku Artemija i oterala sa Kosova znala je da će za njim krenuti i njegova duhovna deca. Ovde se ne radi o pobuni već o odanosti duhovnom ocu i veri u Hrista. Većinu njih i lično znam, jer sam im bio na monašenju. Oni su bez kalkulisanja krenuli za svojim duhovnim roditeljem i zato im treba pomoći”, objašnjava profesor Kostić koji u SPC ima i čin ipođakona.

M. Pešić

objavljeno: 14/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.