Mamine maze „nezrele” za školu

Izvor: Politika, 19.Jun.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamine maze „nezrele” za školu

Roditelji traže odlaganje polaska u prvi razred tvrdeći da im je dete emotivno nezrelo, a pretpostavlja se da u stvari „čekaju” učiteljicu koju žele

Subotica – Mališani u Subotici ili imaju preterano brižne mame, ili sazrevaju kasnije od svojih vršnjaka u Srbiji, jer ovde, kako su saopštile gradske prosvetne vlasti, roditelji svakog desetog deteta pristiglog za školu traže odlaganje polaska u prvi razred. Roditelji predškolaca koji su napunili 6,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godina tvrde da im je dete emotivno nezrelo i da neće moći da prati nastavu, pa je ove godine opštinskoj Komisiji pri Razvojnom savetovalištu upućeno 120 zahteva za odlaganje polaska u školu. Upućeni tvrde da se ovakva pojava ne beleži nigde u Srbiji, samo u Subotici i susednoj Bačkoj Topoli.

Interesantno je da su roditelji primetili da su im deca „detinjasta” tek u poslednjih šest godina. Do tada zahtev za odlaganje školovanja podnosilo je oko 20 roditelja, što je i realan broj dece u jednoj generaciji koja imaju neke objektivne teškoće. Međutim, kako je zakon „spustio” godine polaska u školu, taj broj se višestruko povećao, te je lane čak 160 roditelja tražilo da im dete ostane u obdaništu. Kada se zna da se svake godine upisuje do 1.500 prvaka, jasno je da je roditelj svakog desetog deteta želelo da odloži školovanje.

Stručnjaci u Razvojnom savetovalištu koji u ovim spornim slučajevima treba da daju konačnu odluku, zatečeni su ovom pojavom, a u opštini smatraju da je grad nepotrebno izložen dodatnim troškovima boravka u obdaništima dece koja treba da budu u školi.

– Stav je da ne treba dozvoliti ponovni upis dece u predškolsku ustanovu u slučajevima kada za to ne postoji opravdanje, jer grad ne može da finansira hirove roditelja – rekla je na konferenciji za novinare Ljubica Kiselički, pomoćnik gradonačelnika za oblast obrazovanja.

Mr Nada Vučković, psiholog u Razvojnom savetovalištu i rukovodilac komisije koja procenjuje zrelost dece za upis u školu, kaže nam da zakon jasno govori o kalendarskoj zrelosti deteta za polazak u školu. U praksi, oni se, međutim, suočavaju sa roditeljima koji na svaki način to žele da izvrdaju.

– Kada uradimo testove, posmatramo njegovo ponašanje i razgovaramo sa detetom, i vidimo da nema razloga za odlaganje školovanja, mi i dajemo takvo mišljenje. Komisija ne može da zanemari struku da bi izašla u susret roditeljima – kaže Vučkovićeva za „Politiku”.

Ono što se nezvanično može čuti jeste da roditelji razlogu emotivne nezrelosti deteta pribegavaju kako bi „dočekali” učiteljicu koja ima odgovara. U situaciji kada Subotica iz godinu u godinu upisuje gotovo čitav razred prvaka manje, jer je sve manje dece, roditelji očigledno počinju da određuju kada će dete u školu.

Aleksandra Isakov

[objavljeno: 20/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.