Izvor: B92, 28.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maltretiranje u pritvoru?

Novi Sad -- Pritvorenik Okružnog zatvora u Novom Sadu tvrdi da je maltretiran u pritvoru, u zatvoru najavljuju istragu.

Đorđe Karakaš, dvadesetogodišnji Rom iz sela Opovo, protiv kog se vodi postupak za delo otmice sa smrtnim ishodom, krajem januara ove godine zadobio je teške telesne povrede u sobi Okružnog istražnog zatvora u Novom Sadu.

Karakaš je u pritvoru do izricanja presude, a njegova majka i advokat tvrde da je brutalno pretučen. Preliminarna istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Okružnog zatvora pokazuje da mu je prozor pao na glavu, a Karakaš je u nekoliko navrata menjao iskaz.

Ekipa B92 pokušala je da sazna kako je do povređivanja došlo. Protiv onih za koje Karakaš tvrdi da su ga zlostavljali još nije pokrenut istražni postupak.

Đorđe Karakaš je obavestio advokata da su ga pritvorenici s kojima deli sobu u Okružnom zatvoru maltretirali tri dana tako što su mu po telu gasili cigarete, terali ga da pije urin, jede opuške, a zatim mu noge izdigli od poda, usled čega je pao i isekao bradu. Karakaš je svom pravnom zastupniku, advokatu Čedomiru Škoriću, rekao i da je tučen zato što je Rom. Karakaš je i majci rekao da je pretučen.

Škorić je o tvrdnjama svog klijenta obavestio novosadski Okružni sud, koji je naložio da se u Okružnom zatvoru sprovede interna istraga o tome kako je Karakaš zadobio ozlede.

Upravnik Okružnog zatvora Dragan Jakšić kaže da je Karakaš u nekoliko navrata od kraja januara davao različite izjave vezane za to kako je povređen, a navodi se i da je Karakaš sklon samopovređivanju.

Ako se dokaže da je maltretiranja bilo, počinioci će odgovarati, tvrdi upravnik zatvora, a ako bude dokazano da su stražari mogli da spreče nasilje, protiv njih će takođe biti sproveden postupak, kaže Jakšić.

Roditelji su najavili tužbu zbog nanošenja teških telesnih povreda i širenja nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.