Malo slobodnih mesta za Tursku

Izvor: Blic, 09.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo slobodnih mesta za Tursku

Tridesetogodišnji Dragan iz Beograda je avanturističkog duha, ali obožava da letuje u turskim luksuznim hotelima. Ne može da se pohvali kako je imućan, ali već treću godinu zaredom uspeva da priušti sebi neki od raskošnih dragulja Antalijskog zaliva. Kako mu to polazi za rukom? Redovno na sajtovima turističkih agencija prati specijalne ili last minit ponude. I uvek nešto upali - najčešće u septembru.

Ovaj recept poslednje dve-tri godine koristi sve više naših građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << I to najčešće na zalasku sezone, kada interesovanje za turističke aranžmane počne da opada. Specijalne ponude uglednije turističke agencije izbacuju tokom cele godine, a za vreme letnje sezone najviše ih bude u junu i septembru.

Ove ponude, u svetu popularnije kao last minit (čak last sekend), način su da agencija inače rasprodatu turu dopuni s još nekoliko neprodatih mesta na čarteru. Ponekad, i to po pravilu u predsezoni, pojedini hoteli izbace promotivne ponude (first minit ponude), a popusti idu i do 20 odsto. Specijalne ponude nisu nikada ispod 10 odsto od regularne cene, a neke agencije, u zavisnosti od destinacije i hotela, obaraju cene i do 30, pa i 40 odsto. Potencijalni putnici, koji su sigurni da će otputovati tokom leta, treba samo pažljivo da prate reklame i informacije na sajtovima agencija. Ostalo je sve stvar procedure.

Pogledajte tabele sa slobodnim aranžmanima za letovanje

Specijalne ponude se izbacuju minimalno sedam dana ranije, a neke agencije, poput „Kon Tikija", to čine i 15 dana ranije da bi se izašlo u susret putnicima koji za to vrlo kratko vreme mogu da obezbede vizu ukoliko je potrebna.

Prodaja letnjih aranžmana, inače, ne jenjava. Više nije novost da je jul rasprodat, a da za avgust ima mesta samo u drugoj polovini meseca. Zahuktava se polako i prodaja septembarskih aranžmana. Po uglednijim turističkim agencijama to, otprilike, izgleda ovako.

Milica Žarković iz „Kon Tikija" kaže da su među avgustovskim aranžmanima ostala mesta u nekim hotelima u Tunisu, Bodrumu, na Kritu i Krfu.

- U avgustu ima još malo mesta za aranžmane Kairo-Hurgada, na Siciliji i Sardiniji, a skoro je rasprodata Majorka. Za Kosta del Sol mesta ima u drugoj polovini avgusta. Ubedljivo najbolje se prodaje Turska rivijera - napominje ona.

Za turiste koji bi da otputuju u septembru na odmor preporuka je da do sredine jula već odluče kuda će, jer je kasnije manja verovatnoća da će dobiti hotel koji žele.

Sličnog mišljenja je i Jasmina Končar iz „Džolija", koja naglašava da je ovo poslednji trenutak za kupovinu aranžmana za avgust i prvu polovinu septembra. I ona, kao i Mirko Bauk iz „Odeona", kaže da je Turska rivijera apsolutni hit ovog leta, i to u svim mestima u Antalijskom zalivu. A najbolje se prodaju hoteli sa pet zvezdica.

- Za jul Turska i Egipat su prodati, a ima malo mesta na Kritu i Krfu. Avgustovski aranžmani se uveliko prodaju, kao i septembarski, u čemu prednjače egipatski rizorti - kaže Mirko Bauk.

„Džoli" nudi specijalnu ponudu za decu do 12 godina, koja u pojedinim tuniskim hotelima mogu da letuju besplatno, a za sve mališane, takođe do 12 godina starosti, izlet u Saharu je gratis.

U „Argusu" je situacija manje-više slična. Zanimljivo je da su svi aranžmani za Tasos rasprodati - do kraja septembra. Aranžmani za Tursku rasprodati su do 15. avgusta, za Tunis i Egipat mesta još ima u avgustu.

I Momir Čurović iz „Evrodžeta" kaže da prodaja aranžmana za Tursku ide odlično i da su najtraženiji hoteli na Lari i u Beleku.

- Aranžmani za jul su rasprodati, a spremamo dopunu ponude za septembar i oktobar - napominje Čurović.

I u ostalim agencijama najavljuju da će verovatno proširiti ponudu za Antaliju do kraja oktobra, a Šarm el Šeik i Hurgadu nastaviće da rade i u novembru. Zanimljivo je da se već sada znaju neki planovi za narednu turističku sezonu. Bude li ekonomska situacija stabilna, naredne godine očekuje nas mnogo bogatija ponuda od ovogodišnje i mogućnost još ranije kupovine letnjih aranžmana (već tokom zime 2009. godine).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.