Izvor: Blic, 22.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo kupaca stanova, biće ih još manje

Malo kupaca stanova, biće ih još manje

Stanovi u novogradnji od Nove godine biće skuplji zbog uvođenja poreza na dodatu vrednost, pa zato iz agencija za promet nekretnina savetuju kupovinu novogradnje što pre, svakako pre isteka ove godine.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da će za objekte koji budu završeni do 31. decembra ove godine, ali ne i prodati u ovoj godini, važiti dosadašnji porez na promet apsolutnih prava od pet odsto, dok će svi objekti čija gradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće biti završena do kraja godine, ili će tek biti početa u 2005. godini, biti oporezovani po režimu poreza na dodatu vrednost. Kako ističe Nataša Kovačević, samostalni izvršilac u sektoru za odnose s javnošću Poreske uprave, kod poslovnog ili stambenog objekta čija je izgradnja započeta u ovoj godini, napraviće se presek stanja na dan 31. decembra 2004. godine.

- Svi radovi okončani do tog datuma biće oporezovani po sadašnjoj stopi od pet odsto, dok će ostatak vrednosti radova, koji će se izvoditi u 2005. godini, biti oporezovan po stopi PDV od 18 odsto.

Kovačevićeva objašnjava da će krajnji kupac osetiti poskupljenje novogradnje, ali ističe da poskupljenje neće biti u visini od 13 odsto (18 minus pet), već u znatno manjem procentu.

Ona ističe da kod prvog prenosa novogradnje, koja će biti oporezovana po stopi PDV-a, krajnji kupac neće plaćati porez na prenos apsolutnih prava od pet odsto.

- Svaki drugi prenos ili kupovina starog stana biće oporezovani samo po stopi od pet odsto - ističe Kovačevićeva.

U agencijama za promet nekretnina upozoravaju da će investitori verovatno najveći deo poreza na dodatu vrednost prevaliti na krajnjeg kupca. - Investitori će gledati da što više zarade, pa očekujem da će novogradnja biti skuplja sigurno za desetak procenata. Upravo zbog toga je realno očekivati da će se građani okrenuti kupovini starih stanova, kod kojih ostaje stopa poreza od pet odsto - objašnjava Kaća Lazarević iz agencije za promet nekretnina 'Alka'.

Ona upozorava da će se uvođenje PDV-a odraziti i na one kupce koji su dali avans ili neku ratu za stan u novogradnji koji će biti završen tek u 2005. godini.

- Njima će investitor na ostatak sume obračunati i PDV, tako da će im kvadrat biti skuplji nego što su se prvobitno dogovorili, to jest investitor će im verovatno podići cenu - ističe Lazarević.

Ona objašnjava da će u praksi uvođenje PDV na novogradnju značiti da će cena kvadrata novoizgrađenog stana u Mirijevu ili na Karaburmi umesto sadašnjih 800-1.000 evra biti 900-1.100 evra, cena kvadrata novogradnje u širem centru Beograda umesto 1.300-1.600 iznosiće 1.450- 1.760 evra, dok će u najstrožem centru kvadrat novogradnje koštati od 1.650 do 2.500 evra umesto 1.500-2.200 evra. Njen savet svim zainteresovanim za kupovinu novogradnje jeste da to učine do kraja godine, uz napomenu da obrate pažnju na to da im se ugovorena cena naknadno ne menja.

Većina investitora smatra da se kompletan iznos PDV-a od 18 odsto neće preneti na konačnu cenu, ali su procene da će kvadrat poskupeti od 10 do 15 odsto.

U 'Energoprojektu' ističu da su pretpostavke o poskupljenju kvadrata od 10 do 13 odsto realne, ali da ima još dosta nedoumica oko oporezivanja po PDV-u.

- Očekujemo dosta problema kod oporezivanja stanova, čija je izgradnja započeta u ovoj godini, a koji će biti završeni u narednoj godini. Zakonodavac je predvideo da se napravi presek stanja na kraju godine, ali pitanje je šta će nam sve priznati kao investiciju iz ove godine. Hoće li u to ulaziti i nadoknada za gradsko građevinsko zemljište, druge dažbine i slično. Od zakonodavca još nismo dobili precizna objašnjenja o tome - kaže Vladimir Lukajić, izvršni direktor marketinga u 'Energoprojektu'.

To preduzeće trenutno gradi na Novom Beogradu, a u Bloku 29 cena kvadrata je od 1.100 do 1.400 evra, dok u elitnom Bloku 12 ('Jubiznis' centar) trenutno kvadrat novogradnje košta od 1.600 do 1.800 evra.

Mnogi investitori žure da okončaju započete radove do kraja godine kako ih ne bi zakačio i PDV.

- 'Montinvest' će većinu radova završiti u ovoj godini i za to će važiti dosadašnji porez od pet odsto. Sve ono što počnemo da zidamo u narednoj godini, biće oporezovano po stopi PDV-a od 18 odsto, a najveći deo tog poreza će morati da se ugradi u cenu kvadrata - kaže Branislav Đorđević, direktor komercijalnog sektora.

Njegova je procena da će poskupljenje nakon uvođenja PDV-a dovesti do toga da će biti jako teško doći do kupca. Katarina Preradović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.