Malinari za sutra najavili blokadu pruge Beograd-Bar i puteve

Izvor: Blic, 13.Sep.2011, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari za sutra najavili blokadu pruge Beograd-Bar i puteve

BEOGRAD - Nezadovoljni proizvođači malina odlučili su da sutra u 16 sati blokiraju prugu Beograd - Bar kod Požege i magistralne puteve u Srbiji, izjavio je predsednik Skupštine Unije proizvođača malina Dragan Terzić.

"To je odluka Skupštine Unije koju smo održali večeras posle neuspešnog sastanka u Vladi. Tražimo od Vlade i da prekine sa prevarama poput ove danas, kada su nas pozvali na sastanak sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, a onda isturili njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomoćnika", rekao je Terzić agenciji Beta.

Zahtevi malinara su jedinstvena akontna otkupna cena od 100 dinara za kilogram, državna stimulacija od 26 dinara po kilogramu i proglašenje maline za strateški proizvod.

On je odbio da odgovori na pitanje koje će magistralne puteve blokirati nezadovoljni malinari i dodao da će o trajanju blokade biti odlučeno sutra.

"Izvinjavamo se svim nedužnim ljudima koji će biti ometeni u saobraćaju, ali za sve ovo je krivo Ministarstvo poljoprivrede koje ignoriše srpskog seljaka koji već četvrtu noć spava na asfaltu na putevima u Srbiji", rekao je Terzić.

On je ranije večeras rekao agenciji Beta da malinari nisu uspeli da se dogovore sa Vladom, i najavio radikalizaciju protesta, kao i da će se proizvođačima malina pridružiti i malinari iz drugih opština i stočari.

Milovanović: Zahtevi malinara su nerealni i neće biti ispunjeni

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine MIloš Milovanović izjavio je večeras da je zahtev malinara za davanje subvencija od 26 dinara po kilogramu tog voća nerealan i da kao takav ne može biti ispunjen.

On je, nakon razgovora sa predstavnicima proizvođača maline iz Zapadne Srbije, rekao da njihov način izražavanja nezadovljstva neće doprineti postizanju dogovora sa hladnjačarima i da su adekvatan dijalog i komunikacija jedini put za rešavanje problema u toj vrsti proizvodnje.

Policija je proizvođačima maline iz zapadne Srbije zabranila da traktorima dođu u Beograd.

Milovanović je istakao da je hladnjačarima na raspolaganju mogućnost da preko Fonda za razvoj uzmu povoljne kredite i na taj način malinarima isplate traženu otkupnu cenu maline od 100 dinara, što je za 10 dinara više od trenutne tržišne cene.

Pomoćnik ministra je podsetio da su hladnjačari i proizvođači iz Ariljskog kraja nedavno uspeli da na takav način reše probleme koji su postojali, napominjući da će Fond za razvoj veoma brzo početi sa isplatom tih sredstava.

Poljoprivrednici iz valjevske Podgorina se pridružili protestu malinara

Malinarima se danas popodne pridružilo i oko stotinak poljoprivrednih proizvođača iz valjevske Podgorine. Oni su mirnim protesto podržali zahteve Unije proizvođača Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Proizvođači voća iz valjevskog kraja, okupljeni oko udruženja "Plodovi Podgorine", na mirnom protestu u Osečini, zatražili su da se na nivou Srbije izvrši korekcija cena za sve preuzete količine kupine, maline i šljive ovogodišnjeg roda.

Malinari od 11. septebra protestuju u Bajinoj Bašti, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Ivanjici, Požegi, Kosjeriću i Aleksandrovcu.

Oni su naveli da bi korekcija trebalo da bude izvršena na račun hladnjača i otkupljivača voća, a uz posredstvo Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Predsednik udruženja proizvođača "Plodovi Podgorine" Miodrag Nastić rekao je Tanjugu da malinari i proizvođači voća iz valjevskog kraja upozoravaju nadležno ministarstvo da se i dalje ne poštuje Zakon o PDV-u i da se ponovo na otkupnim mestima ne pišu otkupni nalozi, što je obaveza prema zakonu, a time se izbegava i plaćanje PDV-a.

Proteste članova Unije proizvođača maline, kako tvrdi Terzić, danas su podržala i udruženja poljoprivrednika iz okoline Čačka, dok su neke organizacije stočara iz Mačve, Srema i Pocerine najavile svoje izlaske na puteve, u znak solidarnosti sa sa malinarima ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni u sledeća tri dana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malinari najavili blokadu pruge Beograd-Bar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2011

BEOGRAD -..Nezadovoljni proizvođači malina odlučili su da sutra u 16 sati blokiraju prugu Beograd - Bar kod Požege i magistralne puteve u Srbiji, izjavio je predsednik Skupštine Unije proizvođača malina Dragan Terzić..."To je odluka Skupštine Unije koju smo održali večeras posle neuspešnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Malinari za sutra najavili blokadu pruge Beograd-Bar i puteve

Izvor: Studio B, 13.Sep.2011

Nezadovoljni proizvođači malina odlučili su da sutra u 16 sati blokiraju prugu Beograd - Bar kod Požege i magistralne puteve u Srbiji, izjavio je predsednik Skupštine Unije proizvođača malina Dragan Terzić..."To je odluka Skupštine Unije koju smo održali večeras posle neuspešnog sastanka...

Nastavak na Studio B...

Malinari bez rešenja, sutra blokade

Izvor: Mondo, 14.Sep.2011, 00:20

Nezadovoljni proizvođači malina odlučili su da sutra u 16 sati blokiraju prugu Beograd - Bar kod Požege i magistralne puteve u Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Malinari blokirali Bajinu Baštu

Izvor: Blic, 14.Sep.2011

Udruženja malinara iz užičkog kraja, posle sinošćnjih neuspelih pregovora sa Ministarstvom poljoprivrede, danas u 16 sati blokiraće barsku prugu na potezu između Užica i Požege – potvrđeno je „Blicu“ u Uniji malinara. ..Na svim barikadama, gde poljoprivrednici već peti dan stoje ispred...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.