Malina rodila ko bog, al joj cena niska

Izvor: Glas javnosti, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malina rodila ko bog, al' joj cena niska

ČAČAK - Na početku berbe malinari u čačanskom kraju zadovoljni su rodom i kvalitetom plodova, ali imaju primedbe na ponuđenu otkupnu cenu, izjavio je koordinator Unije proizvođača maline Dragiša Terzić. On ističe da je svuda, osim u selima gde je bilo grada, prinos na nivou prošlogodišnjeg, a kvalitet je odličan.

Vitomir Stevanović iz Viljuše na Jelici sa zasada od 25 ari očekuje da ubere oko 3.500 kilograma, ali nije siguran da će cena koju nude vlasnici hladnjača pokriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << povećane troškove proizvodnje. Otkupljivači su na početku berbe odredili akontnu cenu od 100 dinara za kilogram maline najboljeg kvaliteta.

Proizvođači smatraju da konačna cena ne bi trebalo da bude manja od od 1,5 do dva evra, tim pre što je u nekim drugim malinarskim krajevima Srbije, poput Arilja, rod nešto manji od očekivanog. Koordinator Unije Dragiša Terzić potvrđuje da je kvalitet plodova odličan, ali da su uobičajeni sporovi oko cene sa otkupljivačima neizbežni.

On je za nedelju, 20. jun, najavio sastanak predstavnika proizvođača maline iz sedam regiona u Ivanjici radi dogovora o zajedničkom nastupu na tržištu. U Čačak je, inače, dospela informacija da hladnjače u šabačkom kraju malinu otkupljuju po ceni od 175 dinara. Što se tiče same berbe, ona će tek od iduće nedelje biti u punom jeku. Biće to i prilika za nezaposlene i držeće penzionere da dnevno zarade do dvadesetak evra.

Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku izjavio je da je Srbija sa plasmanom od 63.300 tona maline i prihodom od oko 200 milina dolara prošle godine bila najveći izvoznik ovog voća u svetu, pri čemu je postignuta prosečna cena od 3.454 dolara po toni. Na drugom mestu nalazio se Čile sa izvozom od 34.669 tona po ceni od 3.547 dolara za tonu.

Prema dostupnim podacima, prilikom ovogodišnje berbe, koja je u toj južnoameričkoj zemlji završena krajem aprila, ubrano je oko 45.000 tona plodova, što je za 25 procenata manje nego prethodne godine. Tamošnjim farmerima,koji sarađuju sa neuporedivo manjim brojem otkupljivača nego što je slučaj kod nas, pripala su četiri dolara po kilogramu za svežu i 1,4 dolara za zamrznutu malinu. Najveći svetski proizvođač, ali i potrošač i uvoznik, sa oko 75.000 tona, bile su SAD.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.