Mali Nikola heroj ulice

Izvor: BKTV News, 12.Jan.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Nikola heroj ulice

Dečak Nikola Jovanović i dalje živi na ivici ezgistencije sa svojom majkom koja je nezaposlena. Prošlog leta dospeo je u medije jer zarađuje za život prodajući svoje crteže. O stvarima koje su dostupne njegovim vršnjacima, Nikola trenutno samo sanja.
O desetogodišnjem dečaku Nikoli Jovanoviću, koji na ulici u centru Beograda prodaje svoje crteže, kako bi zaradio za život, javnost je saznala letos iz medija. Mnogi ljudi dobre volje javili su se da pomognu, međutim, Nikola i njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mama i dalje žive na ivici egzistencije. Nikolina mama je još bez zaposlenja, a ovog desetogodišnjeg dečaka možete videti kako na ulici prodaje svoje crteže.
Pripremila Suzana Duka
Imao je samo šest godina kada je prodao prvi crtež i zaradio prvih sto dinara. Od tada su prošle četiri godine. Nikola to ne radi iz hobija za džeparac. Naterala ga je nemaština i želja da pomogne mami kada je ostala bez posla.
“Ne smemo da se kupamo jer nemamo uzemljenje, može da nas uhvata struja. Moja mama treba da skuplja pare za to”, kaže Nikola.
Nikola sa mamom živi u 14 kvadrata. Uspeli su da poprave krov koji je prokišnjavao i naprave kupatilo, ali nedostaje mnogo toga. O stvarima koje su dostupne njegovim vršnjacima, Nikola trenutno samo sanja.
“Voleo bih da imam ‘Soni dva’ i svoju sobu. Mnogi moji drugari su otputovali na planinu na skijanje. Ja bih isto voleo ali nemamo para, pa ne mogu”, objašnjava Nikola.
Jedini siguran prihod je dečiji dodatak od oko 3.000 dinara. Povremeni poslovi donesu neki dinar više, ali to je jedva dovoljno da se preživi.
“Kako može da se oseća majka koja svom detetu ne može da priušti to što sva druga deca imaju. Kažem mu, sine nekad kad budemo imali, kad nađem posao… On je uvek bio zadovoljan sa svim što je imao, što sam mogla da mu priuštim”, kaže Nikolina majka Snežana.
Ima dana, kaže Nikola, kada prodaja ide dobro, ali i onih kada ne zaradi ni dinar.
Neki prolaznici su ljubazni i dobronamerni. O onima koji nisu i koji umeju i da uvrede, ovaj desetogodišnji dečak, koji je prerano sazreo, ne želi da govori.
“Nikola je stalno bio uz majku, borio se da joj pomogne. Nije išao da skita, bilo sa kim da se druži, nego je sam stajao na kapiji, prodavao te crteže. Stvarno je divno dete. Dobar je đak”, kaže komšinica Suzana Abedin.
Majka Snežana se ne stidi nijednog posla jer, kako kaže, “sramota je lagati i biti nepošten i lenj”. Tako uči i svog Nikolu.
“U jednu ruku sam i ponosna što je takav, jer znam da će sutra biti čovek”, kaže majka.
Kad poraste, Nikola bi voleo da bude policajac. Želi da završi školu, da se zaposli i da sebi i mami obezbedi bolji život. Svestan je da neće biti lako ali, kako kaže, navikao je na tešoće i neće odustati.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Pomoć malom Nikoli

Izvor: RTS, 13.Jan.2014, 15:28

Brojni građani javili su se RTS-u sa željom da pomognu malom Nikoli Jovanoviću, koji u centru grada prodaje svoje crteže kako bi zaradio za život...Posle priče o malom Nikoli Jovanoviću iz Beograda, koji u centru grada prodaje svoje crteže kako bi zaradio za život, RTS-u su se javili brojni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.