Male šanse za revoluciju

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male šanse za revoluciju

Ne postoje uslovi za nasilni scenario preuzimanja vlasti

Posle talasa nasilja koje se u nedelju sručilo na srpsku prestonicu, u kome su bili primetni i politički motivi manifestovani kroz napade na sedišta političkih stranaka i nacionalnu televiziju, postavilo se pitanje da li ponavljanje sličnih nereda u budućnosti može da sruši vlast u Srbiji? Da li je moguć scenario ponavljanja prevrata iz 2000. godine, kada je masa upadala redom u državne institucije, ili, u blažoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << varijanti – iznuđivanjem prevremenih izbora?

Sociolog Zoran Stojiljković, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka kaže za „Politiku” da ne veruje previše u takvu mogućnost, jer uspešan protest podrazumeva da se poklopi nekoliko bitnih stvari, a pre svega grupu koja misli da je politički potentna i da ima ugled u javnosti, kao što su to bili studenti ili građanski protesti.

- Protest mora da ima svoje efekte i u unutrašnjosti, a ne samo u Beogradu i da uživa popularnost među mladima i u nekom širem međunarodnom okviru. Tek kada se to sve poveže i kada postoji neki ogoljen povod, koji je do bola jasan i uvredljiv, poput krađe glasova na izborima, onda to može dati efekte. Javnost mora biti jasno podeljena na nas i na njih. Mislim da sada svi ovi elementi nisu prisutni.

Politička snaga koja bi htela da stane na čelo ovih protesta, morala bi da nastupi sa relativno razvijenom platformom, koja bi insistirala na realnim životnim problemima – smatra Stojiljković:

– Nasilni protesti su nešto što je danas pod velikom rezervom i zavisi od ugleda organizatora, odnosno stepena polarizacije. Građani Srbije su već siti svih, svi su potpuno delegitimirani. Opozicija ima ozbiljan problem da dokaže da ima kapacitete da nešto više uradi za pravičnije i razvijenije društvo.

Slično mišljenje ima i Feđa Dimović, član grupe Beogradski sindikat i predvodnik buntovne generacije mladih muzičara, koji navodi da u Srbiji sve stranke funkcionišu u sistemu.

– I oni koji sada pozivaju na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora samo su eksponenti velikih sila, pa će i oni brzo da uđu u koalicije sa onima koji su sada na vlasti. Bez obzira na to što je u nedelju bilo ljudi koji su krali i rušili grad, mislim da je u narodu veliko nezadovoljstvo i da narod posredno podržava neku vrstu revolucije – tvrdi Dimović.

Nasilje koje se dogodilo u nedelju nije bio samo protest protiv gej parade, već i izraz frustracije i ojađenosti u koji je upala cela jedna generacija. Zato postoji verovatnoća da se nasilje ponovi, smatra Dimović, ali ne veruje da bi ovakvi protesti koji su, kako kaže, prilično neartikulisani, mogli da dovedu do promene na vrhu ili prevremenih parlamentarnih izbora.

– Srbija nije suverena država u kojoj se vlast menja voljom naroda, već u skladu sa interesima velikih sila, pre svega SAD i EU. Svaka revolucija kod nas, i 1941. i 2000, bila je klasičan državni udar organizovan spolja. Ovo društvo ponovo se bavi posledicama, umesto da se zapita šta je trebalo ranije preduzeti da se ovakve stvari ne bi dogodile – napominje Dimović.

Stojiljković u svemu vidi najpre probleme autentičnog povezivanja opozicije i jasnog alternativnog programa.

– Nasilni scenario može da prođe samo ako imate dobar deo državnog aparata iza sebe i većinsku podršku građana za tako nešto. U ovom trenutku ja to ne vidim. Iznuđivanje parlamentarnih izbora nešto je realističniji scenario, pošto kombinacija prikupljanja milion potpisa i uličnih manifestacija može da ima neko sinergično dejstvo. Mislim da ćemo imati kontinuirane proteste i visok stepen tenzija, ali će ključnu ulogu imati vlast. Ukoliko vlast nešto nauči iz svega ovoga i revidira stavove prema privatizaciji, korupciji i modelima razvoja, onda ona može i sama da se odluči da nešto ranije raspiše izbore.

Bojan Bilbija

objavljeno: 13.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.