Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male boginje - problem vakcinacije

Beograd -- U Srbiji je do kraja prošlog meseca registrovano blizu 200 zaraženih malim boginjama.

Najviše obolelih je iz takozvanih nehigijenskih naselja u Novom Sadu i okolini. Inače, epidemija je proglašena sredinom februara i od tada je epidemiološkim nadzorom utvrđeno da oko 5.000 dece u Srbiji, uzrasta od jedne do 14 godina, nije vakcinisano.

Male boginje ili morbile, koje su u Srbiju stigle iz Republike Srpske, pojavile su se u naseljima gde ne postoje osnovni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovi za ličnu higijenu.

Mnogo dece koja žive u takvim naseljema nisu upisana u matičnu knjigu rođenih i nemaju zdravstvene kartone, pa tako nisu ni vakcinisana protiv ovih boginja, što je inače obavezno.

"Suština je da se izvrši revizija kartoteke, znači da one redovne vakcinacije, u saradnji sa partnerima i lokalnom zajednicom, pročešljaju sva ta naselja u Srbiji, da bismo otkrili koliko ima te dece ne vakcinisane i da bismo ih blagovremeno vakcinisali", kaže Veljko Đerković, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Od proglašenja epidemije, u Beogradu je vakcinisano više od 2.000 dece, od čega je oko 1.600 iz takozvanih divljih naselja.

Doktor Đerković ukazuje da ima i dece koja nisu iz ovih naselja, a čiji roditelji nisu dozvolili vakcinaciju.

"Obaveza roditelja po zakonu je da dete primi vakcinu jer se tako stiče kolektivni imunitet. Tako je onda 95 odsto dece zaštićeno, a pet odsto su deca koja jednostavno zbog zdravstvenih kontraindikacija ne smeju da prime vakcinu", kaže Đerković.

"Mi u takvim slučajevima te roditelje privodimo, pomoći sanitarne inspekcije i pravosudnih organa, prema zakonskoj obavezi", kaže on.

Ta bolest se veoma brzo i lako prenosi i najopasnija je za malu decu. Zato je veoma bitno zaštiti decu vakcinom već posle godinu dana života.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.