Mala matura umesto testova za srednje škole

Izvor: Blic, Beta, 13.Sep.2009, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura umesto testova za srednje škole

Učenici koji su ove godine upisali sedmi razred na kraju osnovnog školovanja umesto testova za upis u srednju školu polagaće završni ispit - malu maturu, rekla je danas državni sekretar u Ministarstvu prosvete Tinde Kovač- Cerović.

Ta novina predviđena je još ranijim zakonskim rešenjima iz 2003. i 2004. godine, a potvrđena Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je stupio na snagu u petak, 11. septembra.

"Završni ispit će biti obavezan za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svu decu. Na osnovu tog ispita deca će se po svojim bodovima kvalifikovati za srednje škole. S druge strane videćemo kako škole pripremaju decu, pratiće se učinak nastavnika i škola, a ne samo dečiji rad", ukazala je Kovač-Cerović.

Ona je precizirala da za đaka koji ne položi malu maturu to neće značiti da on nije završio osnovnu školu, već će se na osnovu tog ispita učenici kvalifikovati za dalje školovanje.

"U prvih nekoliko godina mala matura se neće drastično razlikovati od sadašnjeg kvalifikacionog ispita za srednje škole. Iz godine u godinu uslovi će se postepeno menjati, pa ćemo se odmaći od toga da su svi zadaci poznati i da je to zapravo sistem da se nabubaju odgovori. Završni ispit ćemo usmeriti na proveravanje razumevanja i primene znanja", istakla je Kovač-Cerović.

Ona je dodala da će se razmotriti i to da se u sklopu male mature polažu i još neki predmeti, a ne samo srpski jezik i matematika, kao što je slučaj sa sadašnjim polaganjem ispita za upis u srednje škole.

Kovač-Cerović je najavila i promene u sistemu ocenjivanja, pa će od naredne školske godine za učenike završnih razreda osnovne škole i srednjoškolce vladanje biti brojčano ocenjivano i ulaziti u završnu prosečnu ocenu na kraju razreda.

"Uvodi se ocenjivanje tri puta u toku polugodišta u srednjim školama i četiri puta u osnovnim školama. Pokazalo se da je praksa sa dve ocene u polugodištu jako loša", navela je ona.

Kovač-Cerović je dodala da će nastavnici pored brojčane ocene imati i obavezu da đacima opisno objasne zbog čega su baš tako ocenjeni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.