Mala matura u sredu –  niko ne zna sva pitanja testa

Izvor: RTS, 14.Jun.2020, 17:06

Mala matura u sredu – niko ne zna sva pitanja testa

Tri dana pre polaganja prvog testa male mature svi imaju nedoumice. Učenici one u vezi sa gradivom, a roditelji u vezi sa bezbednošću dece na ispitu, dok nadležni brinu o tome da testovi ostanu netaknuti do otvaranja pred učenicima. Neke od tih nedoumica za Jutarnji program RTS-a rešio je Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.
Milan Pašić kaže da je sve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spremno, da se čeka utorak, dan distribucije. Ove godine je, ističe centralizovana štampa, priprema, distribucija u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, tako da nema više eksternih štamparija i razloga za nekim propustima koje su se dešavale ranijih godina, jer je sve na jednom mestu.

Ističe da je svaka faza od pripreme, čuvanja i distribucije testova specifična i po posebnim nadzorom.
"Od same faze formiranja komisija koje se bave izradom zadataka, njihov ulazak u tu bezbednosnu zonu u Zavodu koja je pod kamerama, gde ne mogu da unesu telefone, ništa drugo osim olovke i papira, jer je sve pod kamerama. Nakon toga sledi, faza same štampe, koja je takođe u toj prostoriji. Ove godine imamo novi štampač odnosno novu štampariju koja je takođe pod nadzorom kamera", objašnjava Pašić.
Dodaje da, nakon toga sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, a zatim u sigurnosne kutije sa zatvornicama, a kasnije distribucija od strane pošte u sigurnosnim kavezima ili vozilima koja su u pratnji policije.
Ko zna sva pitanja testaNa pitanje ko u ovom trenutku zna pitanja testa, Pašić odgovara da pri Zavodu postoji komisija i da su oni zaduženi za samu izradu testa i da oni ne ulaze u to i da nadgledaju taj proces kao ministarstvo.
Ističe da ni svaki član komisije ne zna ceo test, već određeni deo zadataka i da se zadaci na kraju selekcionišu i stavljaju u završni ispit.
Ministar je sugerisao da bi deo testa koji se odnosi na gradivo iz poslednja tri meseca nastave trebalo da bude jednostavniji i Pašić naglašava da veruju u rad komisije.
"Smatramo da i ako bude neko pitanje iz te oblasti da će biti iz osnovnog nivoa, i da taj nivo treba reši oko 80 odsto učenika. Mislim da su autori testa o tome vodili računa i da neće biti problema", očekuje Pešić.
Polaganje ispita u uslovima pandemijeObjašnjava i kako će izgledati polaganje testa. Navodi da će učionici biti do devet učenika, i sa njima  dva dežurna nastavnika.
"Učenici će sve stvari ostaviti ispred učionice. Preporuka je da oni nose maske a za nastavnike je to obaveza. Rastojanje između učenika je dva metra iako je preporuka metar i po, tako da  svako može da ima dovoljno prostora", kaže Pašić.
Što se tiče škole u Beogradu u kojoj je jedan dečak zaražen koronom, direktorka je kaže Pašić preduzela sve mere naložene od Gradskog zavoda za javno zdravlje. Učenici, kao i nastavnik koji su bili u kontaktu sa zaraženim su testirani i na svu sreću svi su negativni.
Navodi da će učenik koji je pozitivan polagati test u avgustovskom roku.
Pašić je apelovao i na roditelje ako imaju ili primete bilo kakve simptome da ne šalju decu u školui da sačekaju avgustovski rok jer ima dovoljno mesta za sve učenike.
Najavljuje i da će 23. juna do 8.00 časova biti rezultati a da nakon toga sledi rok za žalbe.
Apeluje na učenike da tog jutra dođu naspavani, da doručkuju i da koncentracija  bude usmerena na osnovni nivo rešavanja zadataka. Učenici godinama misle da je to lako i fokus prebace na teže zadatke, pa se u osnovnom dešavaju najveće greške.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sve je spremno za malu maturu, TESTOVE ČUVAJU KAMERE I POLICIJA, a nadležni tvrde da skoro NIKO NE ZNA SVE ODGOVORE

Izvor: Blic, 15.Jun.2020, 10:05

Tri dana pre polaganja prvog testa male mature svi imaju nedoumice. Učenici one u vezi sa gradivom, a roditelji u vezi sa bezbednošću dece na ispitu, dok nadležni brinu o tome da testovi ostanu netaknuti do otvaranja pred učenicima. Neke od tih nedoumica za Jutarnji program RTS-a rešio je Milan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.