Mala donacija za veliko delo

Izvor: RTS, 21.Mar.2017, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala donacija za veliko delo

Pre godinu dana objavili smo priču o mladim ljudima sa intelektualnim teškoćama koji prave voćne rolnice. Bila im je potrebna pomoć da ih plasiraju na tržište. Njihov apel je urodio plodom, i oni i dalje proizvode voćne rolnice, što je za njih više od posla. Sada imaju novu molbu, potrebni su im prijatelji donatori da ih podrže kako bi postali deo globalne organizacije koja pomaže udruženjima poput njihovog. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Potrebno im je 40 prijatelja, i to do kraja meseca. Za ove mlade ljude postoji mesto samo za njih. Tu su srećni. Prostorije Udruženja "Kec" adresa je na koju se rado vraćaju.

"Ovo mi je kao druga kuća. Imam ceo svoj život", kaže Larisa Rađenović iz Kreativno-edukativnog centra "Kec". 
Karlo Kirac kaže da su mu drugari Luka i Zorica, sa kojima igra stoni tenis.
"Ovde radim četvrtkom mozaik, petkom imamo žurke", ispričao je Srđan Radovanović. 
Damir Žakula kaže da kod kuće ništa ne bi radio, vozio bi samo bicikl.
U dnevnom boravku vreme provodi bar pedesetoro mladih sa intelektualnim teškoćama. Neki od njih prepušteni su sami sebi.
"Ja dolazim u ovo Udruženje najviše zbog ljudi, zbog atmosfere. Želim da tu ljubav koju imam u sebi prenosim svim svojim drugarima, kaže Maja Živojinović.
Vode i socijalno preduzeće koje zapošljava njih tridesetoro. Još 160 su zaposlili u drugim kompanijama.
"Volim da radim, produžila sam do 12 sati, jer mi je malo do 11", kaže Larisa Rađenović.
Već petanest godina Udruženje brine o mladima. Poslednje dve godine pokušavaju da postanu članovi svetske neprofitne organizacije "Global giving", koja pomaže centrima poput "Keca" širom sveta. Dosada su podržali oko 16.000 različitih projekata i prikupili više od 250 miliona dolara.
"Mi smo posle niza provera uspeli da uđemo u uži krug, da dobijemo šansu da učestvujemo i postanemo ravnopravni član", kaže Slavica Živković iz "Keca".
Do cilja ih deli još i prikupljanje dovoljno novca za članarinu. Važnije od sume je da ih podrži što više različitih donatora. Minimalan broj je četrdeset – iz zemlje i inostranstva.
"Pomoći će nama da naše programe i kvalitet koji im pružamo podižemo na jedan viši nivo, a čuli ste šta to njima znači. To je neprocenjivo", kaže Slavica Živković.
Od članstva u svetskoj organizaciji delimično zavisi i da li će ovaj Centar da opstane. Vremena za klik na sajt globalgiving.org i donaciju "Kecu" još ima. Ali samo do 31. marta. Oni veruju da bi ovaj san ipak mogao da im se ispuni. Samo im treba četrdeset novih prijatelja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.