Majmunske boginje ne predstavljaju opasnost za širenje kao ebola

Izvor: RTS, 25.Sep.2018, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"'Majmunske boginje' ne predstavljaju opasnost za širenje kao ebola"

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović kaže za RTS da takozvane "majmunske boginje" nisu virus poput ebole i da ne predstavlja takvu opasnost za širenje. Dodaje da simptomi ovih boginja liče na ovčije boginje, javlja se temperatura, pojavljuje se osip, a u najtežim slučajevima liče na velike boginje.
Goran Stevanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da takozvane "majmunske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << boginje" spadaju u kategoriju bolesti koje su zoonoze, od kojih obolevaju životinje, ali se mogu preneti i na ljude. 

"Za sada na teritoriji Evrope imamo dva slučaja obolelih od ovih boginja i to u Velikoj Britaniji. Kod nas se pojačava kontrola putnika na graničnim prelazima a posebno na aerodromima", napominje Stevanović. 
Kaže da su "majmunske boginje" ograničene na centralnu i zapadnu Afriku.
"Ne radi se o virusu poput ebole i stoga ne predstavlja takvu opasnost za širenje. Oboleli od ovog virusa boravili su u Nigeriji i apel našim ljudima koji tamo rade i kreću se što poslovno, što turustički, da izbegavaju kontakt sa životinjama kao i konzumiranje mesa i da se, ukoliko osete neke simptome, obrate lekaru", ističe direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović.
Dodaje da je Ministarstvo zdravlja preduzelo sve moguće mere kako bi se sprečio eventualni ulazak i kontakt zaraženih ovom infekcijom među ljude.
"Simptomi 'majmunskih boginja' liče na ovčije boginje, javlja se temperatura, pojavljuje se osip, a u najtežim slučajevima liče na velike boginje", napominje Stevanović. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apel Srbima u Nigeriji, pazite na "majmunske boginje"

Izvor: B92, 25.Sep.2018

Beograd -- Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović izjavio bi Srbi koji borave u Nigeriji trebalo da budu na oprezu zbog "majmunskih boginja"...Prema njegovim rečima, takozvane "majmunske boginje" nisu virus poput ebole i ne predstavljaju takvu opasnost za širenje, ali je apelovao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.