Izvor: RTS, 09.Jan.2021, 14:04

Majke Pupina i Tesle bile su nepismene, a decu su poslale u svet – kako je to moguće

Srpska deca iz dijaspore će tokom januara imati priliku da nauče nešto više o životu i radu srpskih velikana, Nikole Tesle i Mihajla Pupina. U organizaciji onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije „Sava", 16. januara u 19 časova biće održana interaktivna Zum književna radionica pod nazivom: "Zagledani u zvezde: Tesla i Pupin".
Gošća radionice će biti Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pupin" i multikulturalna ambasadorka Unesko kluba Univerziteta Sorbona.

Ona je za RTS istakla da su priče o Pupinu i Tesli priče koje okrepljuju.
Podsetila je na Pupinove reči da ni on ni Tesla ne bi postigli ništa u životu da kao dečaci nisu bili zagledani u večno zvezdano nebo.
"Ovo je naš način da taj pogled ka zvezdama usmerimo, da oni znaju ono što mi nismo skoro čitav vek", rekla je Aleksandra Ninković Tašić.
Osnivač onlajn škole Milutin Nikolić je naveo da je radionica interaktivna i da deca učestvuju. Ističe da je to već druga radionica sa Aleksandrom na temu Pupina i Tesle.
Prijavljuju se deca iz celog sveta, Australije, Novog Zelanda, Norveške...
Kako je istakla, ima smisla boriti se zbog ljubopitljivi očiju dece i sigurna je da je znanje koje dobiju o Pupinu i Tesli najbolji način da i njima bude bolje.
Šta najviše zanima decu Dodala je da je deca najčešće pitaju kako je moguće da su Pupin i Tesla krenuli u Ameriku, ali ih interesuju i njihove majke, odnosno kako je moguće da one nisu umele da čitaju i pišu, a svoju decu su poslale u svet.
Ukazala je i na Teslina pisma majci ali i na to da Pupin, i kada je bio veoma star, ustajao je kada je pričao o majci jer je govorio da o njoj ne može sedeći da govori.
Istakla je i razna pitanja u vezi sa Teslom, da li je on otkrio struju, kako je bez para došao u Ameriku...
Milutin Nikolić dodaje da su Srbi narod koji od pamtiveka drži do obrazovanja i da je onaljn škola otvorila mogućnost roditeljima širom sveta da deca nauče srpski jezik i budu deo srpske kulture.
O zagledanosti Nikole Tesle u nebo i zvezde svedoči i njegov poslednji patent – avion-helikopter sa mogućnošću vertikalnog ppoletanja i sletanja. 
Mihajlo Pupin je u svojoj autobiografiji mnogo prostora posvetio majci i odnosu prema rodnom mestu i narodu iz kojeg je potekao.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.