„Magna” čeka gas i struju

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Magna” čeka gas i struju

I pored najave da će juče u Odžacima svečano biti otvoren novi pogon za proizvodnju sedišta i tapacirunga za automobile, kanadsko-češke firme „Magna siti“ i otvaranje i rad odloženi su „do daljeg”

Odžaci – Da potencijalni inostrani investitori mogu biti u pravu kada zaziru od ulaganja kapitala u Srbiju, pozivajući se na raznorazne birokratske prepreke i našu aljkavost, pokazuje i najnoviji primer u Odžacima.

Ovde je trebalo svečano da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pušten u rad pogon za proizvodnju sedišta i tapacirunga za automobile, kanadsko-češkog preduzeća „Magna siti“, u kome je već dobilo posao sedamdeset meštana.

Upućene su pozivnice visokim državnim zvaničnicima i ambasadorima, najavljen i dolazak vlasnika ove multinacionalne kompanije sa sedištem u Kanadi, ali sve se izjalovilo.

U šturom protokolarnom saopštenju generalnog direktora Libora Hitrija, zvanice i novinari su obavešteni da se „iz tehničkih razloga, otvaranje pogona odlaže do daljeg“.

A, „tehnički razlozi“, kako smo saznali, nastali su zbog toga što do objekta još nije stigla ni električna ni gasovodna mreža, mada je prema ugovoru o strateškom partnerstvu, koji je potpisan sa investitorom, celokupna infrastruktura za potrebe „Magne“ već trebalo da bude u funkciji.

Prema rečima predsednice opštine Izabele Šerić, lokalna administracija ispunila je svoje obaveze, učinila je sve, što je u njenoj moći, da pomogne investitorima. Ali...

– Na ovo što se desilo nismo mogli da utičemo, pošto je sve u nadležnosti Javnog preduzeća „Srbijagas“ koje je, još pre godinu dana, trebalo da izgradi gasovod do odžačke opštine, kao i odgovarajuću merno-regulacionu stanicu. Taj posao je, međutim, u velikom zakašnjenju, što nas dovodi u neprijatnu situaciju prema investitoru s kojim smo, inače, uspostavili izuzetno dobru saradnju. Ne možemo da utičemo ni na „Elektrodistribuciju“, koja neće da priključi struju, uz obrazloženje da to ne može da učini sve dok se objekat ne završi u potpunosti – objašnjava predsednica opštine Odžaci, izražavajući nadu da će se ovo vrzino kolo uskoro rasplesti.

U međuvremenu, kako smo saznali od Zorana Božića, rukovodioca opštinskog odeljenja za urbanizam, komisija za tehnički pregled obišla je pogon „Magna sitija“ i konstatovala da su stečeni uslovi da se može izdati rešenje o privremenom radu do godinu dana, što je juče i učinjeno.

O tome je, kaže naš sagovornik obaveštena i „Elektrodistribucija“, tako da je preostalo „samo da ’Srbijagas’ uradi svoj deo posla, što bi moglo da bude okončano do kraja godine“.

U „Magna sitiju“ nisu želeli da komentarišu „višu silu” zbog koje su morali da odlože početak rada novog pogona, koji predstavlja prvu fazu izgradnje velike fabrike, vredne šest miliona evra, gde će do kraja 2015. godine biti zaposleno ukupno 445 radnika. Može se samo pretpostaviti šta misle o našoj poslovnosti i naravi.

„Magna siti“ je, inače, sastavni deo svetski poznate kompanije „Magna“, koja u svojim fabrikama na svim kontinentima zapošljava oko 110.000 radnika.

P. Koprivica

objavljeno: 05/12/2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Srbijagas zaustavio otvaranje fabrike

Izvor: Blic, 06.Dec.2012, 16:02

Svečano otvaranje pogona kanadsko-češkog preduzeća "Magna seating" u Odžacima koje je bilo najavljeno za juče, odloženo je na neodređeno vreme, jer fabrici nisu priključeni gas i struja. Reč je o pogonu vrednom 6 miliona evra, u kome će se proizvoditi presvlake za automobilska sedišta i biti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.