Magija Harija Potera i u Srbiji

Izvor: B92, 21.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magija Harija Potera i u Srbiji

Beograd -- U ponoć po Griniču, u celom svetu je počela da se prodaje poslednja, sedma knjiga iz serijala o Hariju Poteru.

Da nije reč samo o jednoj knjizi već i o svojevrsnom fenomenu, pokazuju redovi ispred knjižara širom sveta zbog velike želje čitalaca da što pre saznaju poslednje reči mladog čarobnjaka.

Globalni događaj je počeo kada je autorka Džoan Roling pročitala uvodni deo romana "Hari Poter i Sveci smrtnici":

Prvo poglavlje – >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uspon mračnog gospodara: Dva muškarca pojavila su se niotkud, razdvojeni nekoliko metara u malom, mesečinom obasjanom sokaku. Nekoliko sekudni stajali su potpuno mirno nišaneći magičnim štapićem u grudi. Prepoznali su se. Svoje štapove su vratili ispod plašta i počeli su brzo da se kreću u istom pravcu.

Magija Harija Potera zavladala je sinoć i Srbijom. Britanski savet organizovao je specijalnu "Hari Poter žurku" povodom početka prodaje sedme knjige. Okruženi sovama, letećim metlama i čarobnim čokoladnim žabama, deca i odrasli su sa nestrpljenjem čekali predstavljanje knjige.

Najveća nedoumica je vladala za sudbinu glavnog junaka, Harija Potera. "Mnogi predviđaju da će umreti neki od glavnih likova, ne mogu ništa da predvidim", rekla je jedna od posetiteljki.

Mnogi su isticali veliki značaj ovog književnog serijala: "Sviđa mi se knjiga, u svakom slučaju - naterala je decu da čitaju, što je veliki uspeh".

U jedan sat posle ponoći stotine ljudi napravilo je red ispred knjižare Akademija u Knez Mihajlovoj. Tokom noći prodato je 500 primeraka knjige na engleskom jeziku.

"Želeli smo prosto da obradujemo naše kupce sa knjigom tačno u 01.01, naručili smo dovoljan broj knjiga. Očekujemo da će se svi primerci prodati u roku od sedam dana", kaže Dejana Matić iz IPS-a.

Nije poznato kada će se pojaviti srpski prevod knjige "Harija Potera i Sveci smrtnici". Dosadašnji izdavač Narodna knjiga ostala je bez licence, tako da se trenutno vodi borba među izdavačima ko će dobiti specijalna prava da bi čitaoci u Srbiji uživali u magijama Hogvortsa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.