Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mafija u sportu"

Beograd -- Tri četvrtine građana smatra da u Srbiji ima sportske mafije.

Stanje u sportu i sportskim organizacijama u Srbiji 42 odsto ispitanih građana, koji su u to upućeni, ocenjuje kao loše, a 18 odsto njih stanje u sportu vidi kao dobro, rezultat je istraživanja koje je sproveo Stratedžik marketing.

Direktor agencije Srđan Bogosavljević kaže da, sudeći po rezultatima istraživanja, 77 odsto ispitanika misli da je u sportu prisutna sportska mafija. "Naravno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mi pod mafijom svašta podrazumevamo. Ne mora to biti uvek samo kriminalno, ali da postoji neka konspiracija i da se neko bavi mućkama, da nešto petlja u sportu, to je utisak koji je očigledno veoma prisutan u javnosti", kaže on.

Bogosavljević je rekao i da je oko 80 odsto ispitanika saglasno sa stavom da većina sportskih funkcionera stavlja svoj iznad interesa sporta. Oko 70 odsto anketiranih koji prate zbivanja u sportu saglasno je sa ocenom da smenjivanje Filipa Ceptera sa mesta predsednika Olimpijskog komiteta SCG i odbijanje Bore Stankovića da vodi Košarkaški savez u osnovi ima iste ljude, kojima smetaju nezavisne i priznate ličnosti koje bi vodile sport u zemlji.

Nasuprot negativnom stavu prema sportskim funkcionerima i organizacijama, Bogosavljević je istakao znatno pozitivniji stav prema mladim sportistima, koji postižu bolje rezultate od očekivanih.

Istraživanje je vršeno telefonskom anketom među više od 2.800 ispitanika, na teritoriji Srbije, bez Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.