Maestro to nije zaslužio

Izvor: Politika, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maestro to nije zaslužio

Namera radikalskog tabora da se skulptura svetske legende u tamburaškoj muzici premesti sa obale Dunava izazvala oštra protivljenja

NOVI SAD – Dok je bio živ, rado su ga slušali i uživali u zvucima njegove tamburice i političari, i paori, i radnička klasa. Bio je omiljen među većinom članova svih današnjih političkih stranaka koji su, doduše, uglavnom bili u istoj i jedinoj partiji – Savezu komunista. Ali, sve se promenilo.
Svojevremeno partijski drugovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "raspršili" su se po različitim strankama, pa im, izgleda, ni emocije ni sluh za muziku nisu više isti. Danas su mnogi zaboravili Janiku Balaža i njegove tamburaše sa Petrovaradina.
Izuzetak je grupa njegovih poklonika koja je pre šest godina u Novom Sadu ustanovila Međunarodni festival malih tamburaških orkestara "Bisernica Janike Balaža". Nešto kasnije, njegovi preostali novosadski fanovi organizovali su i podizanje skulpture velikom umetniku koju je majstorski izradio ovdašnji vajar Laslo Silađi.

Podsetimo, Janika Balaž (1925 – 1988) bio je instrumentalista poznat širom sveta, dirigent i šef Velikog tamburaškog orkestra RTV Novi Sad od njegovog osnivanja 1958. godine.

Janika od belog mermera, sa svojim neizbežnim čarobnim instrumentom, skrasio se u parku na levoj obali Dunava, kod Varadinskog mosta. Prilikom postavljanja skulpture nije sve išlo tako glatko, ali duhovi su se nekako smirili. Sve do ovih dana.

Strasti su se opet uzburkale kada je jedan od osnivača stranke i veteran novosadskih radikala Rade Isakov izjavio novinarima da je stav SRS-a da estradna ličnost kao što je Janika Balaž ne zaslužuje da stoji kod Varadinskog mosta i "gleda u Dunav – plavu grobnicu, gde su pod led gurnute žrtve novosadske racije".

Kao "otežavajuću okolnost" naveo je da je spomenik postavio svojevremeno predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak, koji za to nije bio nadležan, ali je to učinio da bi se navodno rugao programu o javnim spomenicima koji je donela Srpska radikalna stranka.

On je, takođe, ustvrdio da postoji "nezvanični konsenzus onih koji su zaduženi za javne spomenike" da se spomen-obeležje premesti na drugu lokaciju, ali nije želeo da pojasni tu okolnost. Uzgred, najavljena je mogućnost da umesto Janikine skulpture na tom mestu bude spomenik Jovanu Cvijiću.

To je bilo dovoljno da krene lavina protesta i neslaganja sa takvom namerom. Među prvima se oglasio autor tamburaševe skulpture vajar Laslo Silađi koji je to okarakterisao kao necivilizovan gest. On smatra da je nedopustivo da svaka gradska vlast premešta već postavljene spomenike po Novom Sadu kako joj se ćefne, bez imalo logike i pijeteta.

"Zaprepašćeni smo inicijativom Srpske radikalne stranke da se ukloni spomenik Janike Balaža, velikana tamburaške muzike, čije je ime proslavilo Petrovaradinsku tvrđavu, Novi Sad i Vojvodinu. I sama pomisao da je ovakva inicijativa pokrenuta zaslužuje najoštriju osudu. Ubeđeni smo da građani Novog Sada neće dozvoliti da ime ovog muzičara svetskih razmera bude ukaljano, jer Janika Balaž i zvuci njegove tamburice predstavljaju svojevrstan simbol Novog Sada", ističe Gradski odbor Demokratske stranke.

Kćerka Janike Balaža, Ljubica Balaž-Jovanović kaže da "nema ništa protiv postavljanja spomenika Jovanu Cvijiću, ali da joj nije jasno zašto ga treba postaviti baš na mesto gde se već nalazi skulptura njenog oca".

I čelni ljudi koalicionih partnera radikala u gradskom parlamentu iz SPS-a i DSS-a ogradili su se od takve ideje, ukazujući da o tome nije bilo ni reči u Skupštini grada, a kamoli pokušaja da se donese neka odluka.

I pojedini funkcioneri radikala, među kojima i predsednik Skupštine grada Zoran Vučević, distancirali su se od takve ideje, uz ogradu da svako ima pravo da misli šta hoće, ali da se takva i slične odluke donose u gradskom parlamentu.

Ovdašnja javnost, bar većina, očekuje da se Janika i njegova skulptura više ne koristi u političke svrhe, a još manje da se ovim povodom pominje u skupštinskim materijalima.

Uostalom, veliki maestro, prisećaju se njegovi savremenici, i nije mnogo voleo političare.

Slavoljub Živković

[objavljeno: 19.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.