Mađarski i hrvatski jezik kao izborni predmeti

Izvor: Politika, 11.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski i hrvatski jezik kao izborni predmeti

Ukoliko zaključak gradske skupštine dobije saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Ministarstva prosvete, subotički učenici koji nastavu prate na srpskom jeziku dobiće dva izborna predmeta kojih nema nigde u Srbiji

Subotica – Odbornici subotičke skupštine izglasali su zaključak kojim se utvrđuje potreba izučavanja mađarskog, odnosno hrvatskog kao jezika društvene sredine u školama na teritoriji grada Subotice. Ovo se odnosi na decu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nastavu ne slušaju na ovim jezicima. Zaključak gradskih vlasti je prva stepenica, a da bi se ovi predmeti premijerno uveli u škole kao izborni potrebna je i saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Ministarstva prosvete, izrada jedinstvenog plana i programa i pratećih udžbenika.

Glasanju je prethodila polemika, u kojoj je odbornik DSS-a Stevan Bakić izneo podatak da 80 odsto prigradskog stanovništva ne govori srpski kao zvanični jezik države i da je ovakva odluka ishitrena. I Gojko Radić iz Srpske napredne stranke je smatrao da se o ovome odlučuje „preko kolena”, bez prethodnog dogovora u samoj skupštini. Potrebu uvođenja mađarskog jezika kao izbornog predmeta argumentovali su odbornici Saveza vojvođanskih Mađara koji su, svi do jednog, o ovoj temi govorili na mađarskom.

Inače, u subotičkim osnovnim i srednjim školama nastava se odvija na srpskom i mađarskom, a od pre sedam godina i na hrvatskom jeziku. Do 1992. u razredima na srpskom nastavnom jeziku učenje mađarskog je bilo obavezno, a od tada – fakultativno, što se odmah odrazilo na smanjenje interesovanja za učenje „jezika društvene sredine”. Takav trend je promenjen poslednjih godina, pa je u porastu broj dece koja biraju časove mađarskog jezika. Kako za naš list kaže član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Slobodan Čamprag, ove školske godine se prijavilo 2.242 đaka u 117 odeljenja. Međutim, pedagozi su, na osnovu iskustva, upozorili da će taj broj vremenom opadati, s obzirom na to da ovi časovi nisu obavezni.

Zbog toga je Savez vojvođanskih Mađara inicirao, a Gradsko veće prihvatilo, da mađarski jezik od fakultativnog preraste u izborni predmet iz kog će se dobijati ocene, a da učenici koji se za njega opredele moraju da ga izučavaju najmanje četiri godine.

I odbornička grupu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini zatražila je uvođenje hrvatskog jezika kao izbornog predmeta u razredima gde se nastava odvija na srpskom ili na mađarskom jeziku. No, upućeni u problematiku obrazovanja u subotičkim školama kažu da to neće biti lako sprovesti, s obzirom na to da i u razredima gde se nastava odvija na hrvatskom jeziku ova nacionalna zajednica ima velikih teškoća da obezbedi stručan kadar.

A. Isakov

[objavljeno: 12/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.