MUP Republike Srpske predstavio helikoptere Ansat

Izvor: TangoSix.rs, 19.Okt.2021, 10:01

MUP Republike Srpske predstavio helikoptere Ansat

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavilo je u petak 15. oktobra, u Centru za obuku u Zalužanima dva helikoptera tipa Ansat koji su dodeljeni Helikopterskoj jedinici Specijalne antiterorističke jedinice Republike Srpske, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tom prilikom je podsetio da su ova dva helikoptera ranije isporučena MUP-u Srpske u skladu sa ugovorom koji MUP ima sa Ruskom Federacijom, a da treći helikopter >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << treba da bude isporučen u januaru sledeće godine.
Kako je navedeno, od isporuke do danas, organizovani su trenažni letovi, provere, obuka pilota i tehničara, kao i registracija, tako da su oni sada zvanično spremni za upotrebu. Jedan helikopter poseduje medicinski modul i ima mogućnost transporta povređenih ili bolesnih lica, odnosno lica u nepristupačnim područjima kojima je to potrebno ili iz drugih bolnica gde su potrebne hitne intervencije, što će pomoći svim građanima Republike Srpske i BiH.
Lokalni mediji na događaju istakli su da su sva tri helikoptera zajedno sa opremom i obukom plaćena 26,5 miliona evra.
Očekuje se isporuka protivpožarne opreme koju će imati drugi helikopter / Foto: MUP Republike Srpske Ministar Lukač je izjavio da se još uvek očekuje isporuka opreme za drugi helikopter koja je potrebna za podvesni teret, odnosno za gašenje požara, pa će pripadnici MUP-a Srpske imati mogućnost da koriste ove helikoptere i za protivpožarnu borbu. Lukač je zaključio da, obzirom da je Helikopterska jedinica u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS, ova jedinica postaje jedna od najoperativnijih jedinica u regionu i da je to svakako u interesu bezbednosti u Republici Srpskoj. Jedinici je ovim putem omogućeno da interveniše u kratko vreme u bilo kojem kraju Republike Srpske gde se ukaže potreba da se pomogne građanima, spreči eskalacija ili narušavanje javnog reda i mira ili eventualno spreči teroristički akt.
Za Ansat je navedeno da je napravljen po svim standardima civilnog vazduhoplovstva, da je njegova nosivost jedna tona, bez obzira da li je unutrašnji ili spoljašnji teret, da će imati vedro, što će omogućiti gašenje požara. Helikopter takođe poseduje bočnu dizalicu za spasavanje ili izvlačenje povređenih, sa 275 kg nosivosti, može imati i do sedam putničkih sedišta. Letelica ima maksimalnu brzinu do 275 km/h, a dolet je 500 km.
Izgled kokpita helikoptera Ansat MUP-a RS / Foto: MUP Republike Srpske Referent za vazdušni saobraćaj dr Nikola Bojić je ovom prilikom izjavio da je u sklopu pružanja pomoći povređenima i obolelima na teritoriji Republike Srpske, pa i BiH, pojava helikoptera Ansat u sklopu policijskih snaga Srpske, predstavlja veliku stvar. On je istakao da sam helikopter, s obzirom na teritoriju RS koja je dosta razuđena i nepristupačna, predstavlja ogromnu olakšicu i ogromnu nadu za sve one koji konačnu pomoć trebaju da dobiju na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske.
Dr Bojić je takođe rekao da je već krenula i edukacija kadra i osoblja za tu vrstu transporta i to u skladu sa pravilima Evropske unije. To znači da se pacijentima prva pomoć pruža u bolnicama, a da se zatim upućuje poziv na koji se formira tim u sastavu pilota i medicinskog osoblja.
On je dodao da se do sada ta vrsta medicinskog transporta vršila u sklopu Helikopterskog servisa Republike Srpske i ekipe medicinskih stručnjaka iz kliničkog centra. Međutim nabavka helikoptera u okviru MUP-a predstavlja veliku olakšicu i pomoć ne samo za Klinički centar i bolnice u okruženju, već i za sve ljude koji imaju potrebu za tim transportom.
Prilog televizije ATV:

 
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post MUP Republike Srpske predstavio helikoptere Ansat appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.