Izvor: Blic, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF o monetarnoj politici

MMF o monetarnoj politici

U najnovijem izveštaju MMF-a o srpskoj privredi pozdravlja se namera Narodne banke Srbije da pređe na režim ciljane inflacije. Posebno zbog toga što joj to omogućava da prepusti odluku o kursu tržištu. Podrazumeva se da će cilj centralne banke biti da obezbedi nisku i stabilnu inflaciju.

Kada je reč o inflaciji, MMF konstatuje da je ona samo u toku jedne godine bila jednocifrena, tako da se ne bi moglo reći da se izražavaju neke posebne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pohvale srpskoj centralnoj banci. Ovo je razumljivo. Mada čelnici centralne banke u poslednjih nekoliko meseci nedvosmisleno izjavljuju da je zadatak te ustanove da drži inflaciju pod kontrolom, a ne da pomaže fiskalnu politiku, kao i da se stara za rast proizvodnje i podstiče izvozni sektor privrede, ipak je to ista ta banka koja je od 2000. do danas bila zadovoljna inflacijom, koja se ne može smatrati ni niskom ni stabilnom. Pri tom se u poslednjih nekoliko godina ni mandat banke, a ni njeno rukovodstvo nisu menjali.

MMF se zbog ovoga nalazi pred teškim zadatkom da predvidi kolika se inflacija može očekivati u budućnosti, a pred njim se nalaze i domaćinstva i preduzeća u Srbiji . Sada im je posao donekle olakšan jer je centralna banka objavila koliku inflaciju očekuje sledeće godine. U izjavama njenih čelnika ukazuje se na uspehe postignute u poslednjih nekoliko meseci, i time se, ponekad i pomalo neodmerenim izjavama na račun nepoverljive javnosti, teži podizanju ugleda ove ustanove. Isti napor je očigledno još uvek potreban i da se otklone sumnje MMF-a jer svi oni nisu skeptični zato što im nedostaje znanja ili dobre volje, već zato što poznaju dosadašnja postignuća srpske centralne banke.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.