MISTERIOZNA SMRT PORODILJE (28): Rodila sina pa umrla od krvarenja!

Izvor: Kurir, 02.Mar.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIOZNA SMRT PORODILJE (28): Rodila sina pa umrla od krvarenja!

Olivera Ljubisavljević porodila se u ZC Surdulica, ali je hitno prebačena u KC Niš. Nezvanično saznajemo da lekari nisu hteli da joj urade carski rez iako je porođaj bio veoma težak.

BEOGRAD - Izgubio sam moju Oliveru. Stariji sin, koji ide u prvi razred, još ne zna da mu se majka neće vratiti iz porodilišta... Bebu sam izveo iz bolnice. Hvala bogu da je bar ona dobro, tiho govori Boban Ljubisavljević (33) iz Vladičinog Hana, čija je supruga Olivera (28) preminula u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << petak nakon porođaja.

Olivera prethodno nije imala nikakvih zdravstvenih problema. Dečaka je rodila u petak, 26. februara, u 5.25 sati ujutru u ZC Surdulica. Međutim, potom je došlo do komplikacija i obilnog krvarenja. Već u 11.30 časova je prebačena u KC Niš u vrlo teškom stanju i, uprkos naporima lekara, nije joj bilo spasa.

Čeka se obdukcija

- Dobili smo najavu da će porodilja stići i uradili smo sve da što pre dobije pomoć. Uklonili smo rampe iz kruga bolnice, tako da je iz ambulantnog vozila odmah stavljena na operacioni sto. Nosila na kojima se nalazila bila su potpuno krvava. Sve je urađeno, ali bilo je uzalud - rečeno nam je nezvanično u niškoj bolnici.

Direktor Klinike za ginekologiju u KC Niš Bojan Lukić poručio je da je celokupna dokumentacija dostavljena policiji na raspolaganje. Dragan Kitanović, direktor ZC u Surdulici, kaže da niko nije mogao da pretpostavi da će se ovo desiti.

- U postporođajnom periodu je došlo do komplikacija i već oko 10 sati pacijentkinja je u pratnji ginekologa, anesteziologa i cele ekipe transportovana za Niš. Prihvaćena je u niškoj klinici i tokom operativnog postupka je preminula. Rezultati obdukcije pokazaće šta je uzrok smrti - navodi Kitanović, koji kaže da se zbog Oliverine smrti u ovoj ustanovi trenutno vrši stručni nadzor.

Nečija greška ili sudbina

Suprug Boban je očajan i traga za istinom:

- Lekari u Surdulici su mi rekli jedno, a oni u Nišu nešto sasvim drugo. Sačekaću da vidim šta će pokazati nalazi obdukcije. Zasad ne znam da li je u pitanju nečija greška ili sudbina. Ali istina se mora saznati, pa makar čekao na nju do kraja života! Na sve načine pokušaću da pomognem sinovima da ne osete prazninu bez majke. Ali neću odustati dok ne saznam zbog čega je moja žena umrla!

Skrhan tugom, Oliverin otac Dragiša Stanković ne može da se pomiri sa sudbinom koja ga snašla.

- Neću da se smirim dok neko ne odgovara za ovo! Izedoše mi dete. Tužićemo odgovorne. Sve ću da prodam, samo da se kazne odgovorni - ističe Dragiša.

Ministarstvo ćuti

Inače, kako nezvanično saznajemo, Ljubisavljevićeva je tražila da se porodi carskim rezom jer joj je i prvi porođaj bio rizičan, ali su lekari, navodno, insistirali da se obavi prirodnim putem, što je rezultiralo nenadanim obilnim krvarenjem. Olivera je u nedelju sahranjena na groblju u Vladičinom Hanu.

U Ministarstvu zdravlja juče nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali ovim povodom.

HRONOLOGIJA / SMRT PORODILJA U SRBIJI

17. novembar 2015. Sonja Miladinović (36) porodila se carskim rezom u Opštoj bolnici u Ćupriji, ali je zbog nastalih velikih komplikacija preminula tri meseca kasnije na VMA. Rođaci tvrdili da je bila iskasapljena i da je imala povrede bešike, uretera, creva... Devojčica Lena je preživela.

12. januar 2014. Jelena Radojković (28) pala je u komu nakon porođaja carskim rezom u bolnici u Petrovcu na Mlavi. Preminula je dan kasnije u Beogradu. Mali Strahinja, beba koju je rodila, preživeo je.

28. oktobar 2011. Jedna porodilja (24), poreklom iz Afrike, umrla je u prokupačkoj bolnici šest sati nakon porođaja carskim rezom. Umrla je posle jakog krvarenja. Beba je spasena.

8. februar 2010. Porodilja B. Ð. (33) iz Vlasotinca, zaražena virusom AH1N1, takođe je preminula u KC Niš pola sata nakon carskog reza. Bila je u sedmom mesecu trudnoće i rodila mušku bebu.

Autor: T. Stamenković,M. Milovanović,Foto: Shutterstock,Foto: Kurir

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.