MEDIJI POD KONTROLOM DRŽAVE

Izvor: Kurir, 30.Sep.2011, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEDIJI POD KONTROLOM DRŽAVE

BEOGRAD - Kraj bajke o slobodi štampe! Mediji u Srbiji rade pod snažnim političkim pritiskom, jer je nad njima uspostavljena kontrola, proističe iz izveštaja Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije koji je juče predstavljen.

BEOGRAD - Kraj bajke o slobodi štampe!

Mediji u Srbiji rade pod snažnim političkim pritiskom, jer je nad njima uspostavljena kontrola, proističe iz izveštaja Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije koji je juče predstavljen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Savet je kao glavne probleme uočio netransparentno vlasništvo medija, ekonomski uticaj državnih institucija na medije i ulogu javnog servisa RTS, za koji se smatra da je servis stranaka.

Prema Izveštaju, među 30 najznačajnijih medija u Srbiji, 12 dnevnih novina, sedam nedeljnika, šest TV stanica i pet radio-stanica, u čak 18 slučajeva javnosti nisu poznati njihovi pravi vlasnici.

Vlasništvo medija, kako je ukazano, zamagljuje učešće ofšor kompanija, u cilju skrivanja pravih vlasnika, pa time i interesa tih medija.

Utvrđeno je da je među dnevnim glasilima jedino Kurir 100 odsto u srpskom vlasništvu.

Četvrtina ukupnog tržišta oglašavanja dolazi od države, oko 40 miliona evra novca poreskih obveznika, što se koristi za promociju stranaka i političara.

Posebnu ulogu u finansiranju medija, držeći ih u ekonomskoj zavisnosti, imaju PR agencije, marketinške i produkcijske agencije, koje su uglavnom u vlasništvu partijskih funkcionera.

Predsednica Saveta Verica Barać rekla je da Izveštaj prikazuje samo deo podataka do kojih je uspelo da se dođe.

(E. K.)

Izveštaj kao krimi priča

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević smatra da je vlast naučila prvu lekciju tranzicije, da direktni politički uticaj više nije „elegantno“, niti moguće ostvarivati, ali se zato moć transferiše kao ekonomska, pa potom ponovo koristi kao politička.

- Ovaj izveštaj sam čitala kao krimi priču, shvatajući koliko su komplikovani i suptilni procesi koji okružuju tokove novca u medijskoj sferi Srbije - ocenila je profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.