Luka Beograd o B92

Izvor: B92, 08.Maj.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luka Beograd o B92

Beograd -- U današnjem saopštenju Luke Beograd ponovljene su tvrdnje da je B92 većinski u stranom vlasništvu, iako su nadležne institucije odbacile te insinuacije.

U saopštenju piše da Luka smatra da će Republička radio-difuzna agencija naći način da pozitivno tumači zakon i potvrdi pravo B92 da i dalje emituje televizijski program.

U saopštenju se, međutim, odbija svaka povezanost sa događajima oko mogućeg uskraćivanja nacionalne frekvencije TV B92, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako je te tvrdnje izrekao jedan od advokata i predsednik Skupštine akcionara Luke.

Predstavnici Luke Beograd, međutim, dodaju da je "opstanak TV B92 na medijskoj sceni koristan, s obzirom da je reč o jednom od najangažovanijih kritičara društvenopolitičkih i privrednih događaja".

Sastanak oko Luke Beograd

Komisija za utvrđivanje činjenica o zemljištu na području Luke Beograd, koja bi trebalo da utvrdi da li je bilo propusta gradskih organa, počela sa radom.

Komisija je održala sastanak sa predstavnicima gradskog Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove, Direkcije za građevinsko zemljiste Beograda i Javnog pravobranilaštva.

Najviše reči na sastanku bilo je o ugovoru iz 1975. godine, kojim je Luka Beograd vratila gradu zemljište koje joj nije bilo neophodno za obavljanje lučkih delatnosti, a koje je besplatno dobila na korišćenje prilikom osnovanja preduzeća 1961. godine na celoj dužini priobalja.

Grad je tek 2002. godine uknjižio svoje pravo na raspolaganje tim zemljištem, pa su 2005 godine, kada je Luku Beogard kupila luksemburška ofšor kompanija "Vorldfin”, iza koje su tada stajali Milan Beko i Miroslav Mišković, novi vlasnici uložili žalbu.

Kontradiktorne odluke različitih sudova dovele su do pregovora dve strane, koji su na samom kraju prekinuti.

"Ja sam danas očekivao da ću možda moći da objasnim neke moje dileme vezano za postupanje, pre svega okružnog suda. To do sada nisam isticao ni u javnosti, ali bih voleo da se razjasni preinačenje presude posle dve godine i poništenje”, kaže Strahinja Sekulić, javni pravobranilac.

Za predsednika komisije, inače člana Liberalno demokratske partije, koja je i incirala osnivanje ove komisije, važna je bila diskusija oko dopisa Saveta za korupciju Vladi Srbije, u kome se ukazuje da su u toku pripreme za zaključenje ugovora između Grada Beograda i Luke Beograd o izmeštanju luke.

"Danas smo prostim raščlanjivanjem došli do činjenice, da u tom trenutku kada je izveštaj upućen tj. kada je to pismo upućeno predsedniku vlade i predsedniku države, praktično nikakvi pregovori nisu ni mogli biti vođeni, jer je grad u tom trenutku ponovo upisan na to zemljište”, kaže Dejan Ranđić, predsednik Komisije.

Zamenik predsednika komisije ukazao je da se na sastanku nije čulo ništa novo.

Za njega i Srpsku radikalnu strranku kojoj pripada, bilo je važno da čuju nešto više o kontaktima između gradonačelnika, javnog pravobranilaštva i nadležnih gradskih organa, koji su učestvovali u priči oko zemljišta na području Luke Beograd.

On je siguran da će komisija doći do određenih zaključaka, ukoliko ne bude opstukcije.

"Ne predajemo se lako. Ja ne bih odmah išao s teškim rečima i sugran sam da ćemo znati da dođemo do nekakve istine, a samo ne postupanje određenih organa, ili eventualno odbijanje saradnje sa ovim anketnim odborom, mislim da dovoljno govori i govori samo za sebe. Prema tome, u prvom trenutku mi smo ponovili zahtev koji smo imali prema nekim državnim organima, ukoliko oni i dalje budu odbijali da sarađuju s nama i to će biti jedan veoma dobar i konkretan pokazatelj”, kaže Nemanja Šarović, zamenik predsednika Komisije.

Formiranje Komisije čiji je zadatak da ispita sve sporne detalje koji se tiču zemljišta na području Luke Beograd, koju svojataju i Grad Beograd i Luka Beorgad, pokrenula je Liberalno demokratska partija, nakon emitovanja emisije Insajder B92 koja se bavila tom temom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.