Lozićeva vlačadavina

Izvor: Politika, 19.Sep.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lozićeva vlačadavina

Na „Danima berbe grožđa“ u Vršcu stotine tezgi s grožđem, liciderskim srcima, pečenjem, roštiljem…

Vršac – Vrščani i bar dvadesetak hiljada gostiju, koliko se računa da je posetilo 53. po redu turističku manifestaciju „Dani berbe grožđa“, najstariju ove vrste u Srbiji, zadovoljni su trodnevnom vladavinom Vinka Lozića, Sterijinog junaka. Poznat kao ispičutura, vinopija, veseljak i zaljubljenik u Bahusovu kapljicu, on je u petak, od zvaničnog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opštine Čedomira Živkovića, preuzeo veliki ključ od gradske kapije i da bi gazdovao razbibrigom i veseljem.

I ove godine Vinko je „pozajmljen“. Njegov lik je tumačio dramski umetnik iz Beograda, Miroslav Žužić, do sada viđen u ovoj ulozi.

Na stotine tezgi s grožđem, po ceni od 80 do 100 dinara, i širom, potom, svilenim bombonama i raznim alvama, liciderskim srcima sa ogledalcima, suvenirima..., bilo je raspoređeno, delom na Gradskom trgu i Trgu pobede, u Ulici Vuka Karadžića, a najbrojnije su bile u Bulevaru Žarka Zrenjanina, kao stvorenom prostoru za reku šetača i posmatrača.

Vlasnici tezgi bili su nezadovoljni jer im je dužni metar naplaćivan 7.000 dinara.

– Zakupio sam tri metra, a prodaja jedva da ide – požalio nam se Dušan Lazarević, vlasnik „Malog princa“ iz Jagodine. – Da nije naših stranaca, bilo bi i lošije. Prošle godine je bilo duplo gore od prethodne, a ove – duplo lošije od lanjske godine.

I Branislav Mijatović, iz Žablja, kuka na cenu. Kaže da samo ako proda sve zastave, majice i proizvode od drveta i voska nešto će mu i ostati.

Dragan Pavlov iz Kikinde, koji nastavlja porodični zanat star 300 godina, takođe se požalio na cenu zakupa. Ipak, zadovoljan je prometom belih i ćetenih alvi, slatkih šarenih štanglica, krompir-šećera, svilenih bombona, „bez fila od pekmeza“, kandiranih jabuka, liciderskih konja i srca...

Sudeći po čestim promenama na ražnjevima, zadovoljni su bili prodavci prasetine, koja je prodavana po 1.200 dinara za kilogram, a jagnjetina je bila 300 dinara skuplja.

Kao što je nalagala poluvekovna tradicija, Komunalna firma „Drugi oktobar“ je postavila dugačak plinski roštilj, u centru grada, a domaćini i gosti su sami okretali kobasice iznad plamena. Posle takvog zalogaja, dobro je išlo i belo i roze. U okolnim vinogradarskim selima i gradu bile su otvorene sve vinarije.

U vršačkoj regiji, vinogradi se neguju na oko 1.700 hektara.

– Dobro vino je dobro vino, bilo da je belo, ili roze. Takvo vino ne stvara kiselinu u stomaku. O vinu je toliko reči izgovoreno i napisano, da ni jedna knjiga na neku drugu temu – nije obimnija. I još nije sve kazano. Učenje o vinu, u kome su 42 sastojka, a samo jedan je alkohol, prati posebno osećanje. U vinskom okruženju, nema suicidnosti, niti je vinopija prema drugima zao, kaže glumac Aljoša Vučković, koji je na posebnoj ceremoniji, postao 20. po redu vitez vina Banatskog vinskog reda „Sveti Teodor“, osnovanog pre pet godina.

U ovoj ceremoniji na javnoj sceni, učestvovali su predstavnici svih vinskih redova u Srbiji, potom, iz Budimpešte, pa, grada Velence... Nikola Cuculj, veliki majstor i osnivač Banatskog vinskog reda, kaže da je ovo bio najveći skup viteških redova u Srbiji.

Niz kulturnih, muzičkih i sportskih manifestacija je obeležio ovogodišnje „Dane berbe grožđa“. Karnevalska povorka, sa oko 700 učesnika, kao i puštanje grožđa iz aviona, bili su tradicionalni „ukrasi na torti“..

Jovica Danilović

objavljeno: 20/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.