Lov u mutnom – koja hrana je stvarno dijetalna i lekovita

Izvor: RTS, 20.Okt.2018, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lov u mutnom – koja hrana je stvarno dijetalna i lekovita

Sudeći po oznakama na pakovanjima, mnogim prehrambenim proizvodima pre je mesto u apotekama nego u prodavnicama. To su najčešće netačne oznake kojima se potrošači dovode u zabludu, upozoravaju stručnjaci. Zato se mnogo očekuje od Pravilnika o deklarisanju prema kojem će od naredne godine proizvođači morati da istaknu tačan sastav.
Dijetalno, lekovito, blagotvorno – tim epitetima hrana i suplementi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moći će da se kite samo ako navedu glavnu zdravstvenu izjavu koja mora biti u skladu sa realnim sadržajem vitamina i minerala u proizvodu.

"Najčešće se zloupotrebljavaju izjave da neka hrana može da leči, da prevenira bolesti. Ukoliko je količina nekog sastojka za koji postoji izjava manja ili nije dovoljna da bi se takva izjava navela na deklaraciji proizvoda, znači da ona ne sme da se koristi", kaže dr Ivan Stanković iz Nacionalnog saveta za bezbednost hrane.
Danica Zarić iz organizacije IHIS nutricionizam kao primer navodi to što svi koji imaju neki proizvod sa magnezijumom, imaju neku izjavu da magnezijum utiče na rad srca.
"Svi proizvođači moraće da skinu tu zdravstvenu izjavu. Ukoliko žele da zadrže tu publikaciju, moraće da dodaju tijamin koji jedini ima dozvoljenu izjavu za srce", dodaje Danica Zarić.
Lov u mutnom trebalo bi da razbistri Pravilnik o deklarisanju koji od 1. januara obavezuje proizvođače hrane i suplemenata na nutritivne tablice.
"Deklaracija je na prvom mestu neispravnosti koje poljoprivredna inspekcija sreće na terenu. Uglavnom je to povezano sa nepoznavanjem propisa. Imamo i one slučajeve kada proizvođač odluči sam da nešto uradi, računajući da će na taj način da svoj proizvod istakne u odnosu na konkurenciju", objašnjava Nenad Vujović, v. d. pomoćnika ministra poljoprivrede.
Istraživanja su pokazala da svega četvrtina kupaca gleda da li proizvod ima deklaraciju, a još je manje onih koji imaju dovoljno znanja da na osnovu sastava utvrde da li je nešto zaista dijetalno ili dobro za srce.
Ni ne moraju, kažu stručnjaci: Umesto potrošača to bi trebalo da radi nacionalna referentna laboratorija čije otvaranje Srbija čeka od 2009. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.