Izvor: B92, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša primena Zakona o informacijama

Beograd -- Godinu i po dana primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nije potvrdilo očekivanja.

Iako su postavljana brojna pitanja koja su se ticala rada pojedinih državnih organa i institucija, odgovora na najveći broj njih nije bilo. Brojni su, takođe, i slučajevi u kojima organi vlasti direktno ignorišu taj zakon. Pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija, Inicijativa mladih nedavno je od BIA tražila uvid u broj prisluškivanih osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom prošle godine. Odgovor nisu dobili.

Zahvaljujući upornosti ekipe Insajdera, posle nekoliko njihovih zahteva ministar policije Dragan Jočić je priznao da je do njegovog tajnog susreta sa Legijom, prilikom hapšenja, ipak došlo, i to je za sada jedini slučaj postupanja po pomenutom zakonu.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da ima uspeha kada je reč o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali priznaje i da ima puno problema. On, međutim, ne želi da imenuje organe i institucije koje su za to najviše odgovorne: "Bilo bi opasno na osnovu izjava poverenika zaključiti da li neko dobro ili loše primenjuje taj zakon, jer meni dolazi samo ono što je vrh ledenog brega. Poverenik zna samo za slučajeve u kojima se neko odlučio da se žali. Moje duboke impresije jesu da je broj slučajeva u kojima je pravo povređeno višestruko veći. Ja znam da je novinarima zanimljivo da ja sad uprem prstom u ovog ili onog, ali teško je generalno izdvajati. Problemi koje sam ja imao, oni su manje-više markirani u javnosti i ja ne bih hteo da ih trivijalizujem."

Poverenik za informacije između ostalog kaže da su najveći problemi u vezi sa spornim zakonom neznanje i odsustvo nadzora u primeni. To onda dovodi do toga da predstavnici vlasti često ne znaju kako da odgovore i da li treba da odgovore na zahteve javnosti. Kada je u pitanju nadzor, za to je po zakonu zaduženo Ministarstvo kulture i informacija, međutim, oni se ne mešaju u svoj posao i nisu pokrenuli ni jedan prekršajni postupak zbog nepoštovanja zakona: "Dodatni problem je što onaj ko vrši nadzor, istovremeno pokreće prekršajni postupak za kršenje zakona. Sasvim je sigurno da je bar iz kancelarije poverenika poslato više stotina impulsa o postojanju prekršaja zakona, to je kap u moru... nije procesuiran nijedan."

Nekoliko nevladinih organizacija pokrenulo je inicijativu da se u postojeći zakon o slobodnom pristupu informacijama unesu određeni amandmani, među kojima je i jedan kojim bi nadležnost nadzora preuzelo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.