Loša karma za impulse

Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša karma za impulse

Šta sve vidovnjaci, astrolozi poručuju građanima sa televizijskih ekrana. – Poziv se plaća u startu 30 dinara i još 40 dinara za svaki minut čekanja

Šta da radi čovek kada mu astrolog ili tarotolog samouvereno, još preko televizije, pred milion gledalaca kaže: "Vi za četiri dana nalazite ispod stepenica 7.200 evra!" Pa, naravno, da čeka da prođu ta četiri dana i da onda uzme ašov u ruke i kopa ispod stepenica, ako treba i do središta Zemlje. Jedan je tako bušio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dubio i – ništa. Nigde ni parice. Vratio se u sobu, pa onom stručnjaku za zvezde i planete telefonom javio u emisiju da pod kućom, bar ne njegovom, nema ni kinte. Ne baš iznenađen zvezdočatac mu je uzvratio sležući ramenima: "Za to su krivi viši kontrolori, poludeve i karma". Jasno, kao noć.

Jedino izvesno u celoj priči jeste veliki telefonski račun koji je nesuđeni bogataš platio tog meseca, jer se poziv astrologu plaća u startu 30 dinara i još 40 dinara za svaki minut čekanja. Neki koji su čekali na vezi nikada nisu bili uključeni u program, ali impulse jesu potrošili i platili debelo.

U zmajevom gnezdu, ili u Zmajevu

Naravno, vrlo je teško ispričati svaki "biser" koji televizijski gledaoci mogu da čuju u terminima koje iznajmljuju astrolozi, ili čitači tarot karata. Televizija je mnogo, to su uglavnom one koje se emituju preko kablovskih distributera ili imaju još nerešen status pošto nisu dobile lokalnu frekvenciju, a nisu ni ukinute. U svakom slučaju ne polažu račune Republičkoj radiodifuznoj agenciji, ali njima na račune polažu dobre pare iznajmljivači termina, koji ne trepnu kad kažu: "Ovde je izašlo kao da ste u zmajevom gnezdu, da niste možda iz Zmajeva?" Ili: "Biće svadba za 19 meseci, vama predstoji udaja u Skoplju u hotelu 'Asta la vista', da, da..." U kojim to kartama može da se pročita budućnost, pa i ime kafane? U nekim može. Sve dok ima spremnih da zovu telefonom i pitaju šta im predstoji u životu.

Internet je veliki saveznik onih koji zainteresovanima "čitaju" budućnost. Na jednoj od stranica globalne mreže gledamo kako se preporučuju klijentima. Neki tvrde da su neprikosnovene astrološke veličine, drugi da su renomirani, ali svi redom nude numerološku prognozu za dan, nedelju, mesec, uporedne horoskope. Postoji i varijanta sa SMS porukama. Onaj ko pošalje podatke o sebi dobiće odgovor u četiri poruke, a svaka se naplaćuje sto dinara.

Astrolozi i tarotolozi rade na svim razbojima: u televizijskim emisijama TV Palma plus, TV Belami, TV Politika, TV Ekstra Mala Mo, RTV Melos, kao i u svojim astrocentrima. Svuda se klijenti do njih probijaju telefonom koji počinje sa 0900 i dalje ima još šest cifara. Kada su svojevremeno novinari pitali Dušana Moraču, direktora lokalne novosadske TV Duga, što ugošćava one koji čitaocima nude najneverovatnije prognoze za budućnost, cokću i prpoću u programu dok zamajavaju gledaoce, on je uzvratio pitanjem: "A šta fali da se nekom kaže nešto lepo?" Morača je uveren da političke emisije zagađuju program, kao i izjave raznih gostiju iz inostranstva, ali ne i astrolozi sa kojima je TV Duga potpisala ugovor na godinu dana. Slične sadržaje je on, kaže, gledao i u susednoj Italiji kada je tamo bio.

U kompjuterima sve piše

Sagovornica nam je i devojaka koja je radila u jednom od astrocentara. Naravno da nije zgodno da kaže ime, ali je vrlo "zgodna" priča koju smo od nje čuli. Dakle, astrocentar može otvoriti svako ko se iole razume u astrologiju. Iznajmi poslovni prostor, zaposli tri-četiri žene, koje plaća 50 dinara na sat da primaju telefonske pozive tokom dana. Naravno, ono najvažnije je da se potpiše ugovor o zakupu telefonskog broja 0900 sa više linija i to se mesečno plaća.

Vlasnik astroagencije, recimo, mora na početku da zna sve znake zodijaka, ostalo će saznati preko kompjutera. Na jednom sajtu će pronaći uopštene karakteristike pojedinačnih znakova. Na drugom ima šemu za dobijanje znaka i podznaka na osnovu konkretnih podataka. Na trećem može videti trenutni raspored planeta po kućama, tako da samouvereno priča o Jupiteru koji izlazi iz treće kuće, Marsu koji ulazi u petu. Na četvrtom sajtu "astrolog" će pronaći primere kakve nevolje muče osobe različitih godina, recimo žene koje imaju četrdeset, pedeset godina, šezdeset, muškarce sa pedeset... Dalje slede primeri za one koje imaju problem s nekom bolešću, članom familije, poslom.

– Navlačeći klijente da im kažu šta ih zanima, ti priučeni astrolozi nalaze podatke i nastupaju kao psiholozi. Gledaju u one sajtove sa raznim podacima i pričaju lakovernim ljudima svašta. Uvereni da im je to pomoglo, javljaju se ponovo. Svaki poziv otkucava kao taksimetar, trideset pa četrdeset dinara, dogura to i do petsto-šeststo dinara. Najgore prolaze oni koji se javljaju u televizijske emisije, jer tamo se isto tako prave veliki telefonski računi – kaže nam sagovornica.

Koliko je to para na kraju, pitamo je. Oni najuspešniji, koji su poznata imena, koji imaju veliko iskustvo, imaju po 2.000 poziva mesečno, a oni koji tek ulaze u biznis zadovoljni su kada posle šest-sedam meseci imaju 500 poziva mesečno. Bude to između dvesta i trista hiljada, plaćenih telefonskim računom, a ako još neko poželi natalnu kartu ili nešto što se dodatno plaća, ih miline. Eto još para. S neba. Od nevoljnika koji se posle svega uzdaju u neke nove nazoviastrologe. Ima ih sve više, stotinak prijavljenih u poslednje dve-tri godine.

Možda bi, ipak u ovo "bavljenje prevarama u vidu zanata" trebalo da se umešaju nadležni u policiji, inspekcijama, sudovima, jednom rečju – država. Da oni ozbiljno upletu prste u našu budućnost umesto kvaziastrologa i tarotologa svih boja.

-----------------------------------------------------------

A nije se ostvarilo...

"Samo pitajte tarot. Tarot sve zna, nemojte ići u sud, kod lekara, ništa. Samo tarot zovite.

... Gledaoci kojima nisam pogodio neka se jave slobodno. Nek se jave da utvrdimo procenat. Da li je ostao sto odsto ili je pao. Nema veze. Vi znate da sam ja seljak čovek. Isto jedem pasulj i paprike kao vi. 'Aj'mo tarot...

... A nije se ostvarilo. E onda je to napad viših sistema koji kod vas dejstvuju. Tako da tarot prognoza ne može da realizuje ništa. To znate, to sam objašnjavao, ako se ne ostvari. Ti viši sistemi koji se reprodukuju u karmi, poludevama i gospodi, ako se oni umešaju tu sam ja nemoćan. Znači, nešto ste zgrešili ne u ovom nego u prethodnom ili pretprošlom životu. Ali u ovom je najvažnije da se ima za prodavnicu i da se plati struja i voda. Ko da je nekog briga šta je bio u pretprošlom životu. Ali kod vas ovde imate napad. 'Aj'mo tarot dalje..."

Ovo je jedan o primera kako uživo izgleda proricanje sudbine preko TV ekrana.

-----------------------------------------------------------

Naći ćete pare kod kontejnera

Kada ću se udati? Da li će mi se brak raspasti? Da li će mi se kćerka udati? Da li ću i kada dobiti nasledstvo? Da li me čeka veliki dobitak? Kakvo mi je zdravstveno stanje... Ovo su najčešća pitanja koja upućuju gledaoci.

A evo i nekih odgovora:

- Naći ćete pare kad budete bacali đubre. Obratite pažnju na zelenu kesu kod kontejnera.
- Ćerka diplomira za sedam meseci, ali moraće nešto da popriča u četiri oka sa profesorom...
- Svadba za 19 meseci. Snaja Perazić Marina...
- Ženite se 2009. Upoznavanje 2. februara, ime devojke Antoaneta. Trenutno radi u bilijar klubu, naplaćuje sate bilijara.
- Udaja za godinu dana i četiri meseca. Ovde izašlo - za prodavca sladoleda.
- Ženidba za tri godine i četiri meseca sa Huan Ću, znači Kineskinja.
- Udaje se za 22 meseca. Đorđević Živorad, zvani Terminator.
- Udajete se za 19 meseci, upoznavanje za 10, za Hijavatu i živećete u Boliviji.
- Sutra u diskoteci "Paradizo", u Novom Sadu, upoznajete Veljka i udajete se za njega za 11 meseci.
- Za 33 dana upoznajete Miguela da biste za 11 nedelja živeli s njim srećno u manjem delu Lisabona...
- Za osam dana izvući će vas u nagradnoj igri "Imaš kuću, vrati stan"...

-----------------------------------------------------------

Kod komšija ne može

Naša sagovornica koja je kratko vreme radila u jednom od astro-centara kaže da se među "astrolozima" zna da su im u inostranstvu šanse nikakve. Recimo, u Rumuniji je strogo zabranjeno bilo kakvo radio ili televizijsko promovisanje proricanja sudbine. U inostranstvu je u principu jedino dozvoljeno emitovati i u novinama objavljivati dnevne horoskope, ali zato naši proroci iznajme termin na televizijama koje imaju satelitski prenos signala, pa se daleko čuju i vide.

Rajna Popović

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.