Loš položaj medija u Srbiji

Izvor: RTS, 03.Maj.2013, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loš položaj medija u Srbiji

Svetski dan slobode medija se obeležava sa ciljem podizanja svesti o značaju slobodnih i nezavisnih medija. Novinaraska udruženja u Srbiji ocenjuju da razloga za obeležavanje nema zbog lošeg položaja medija i nerasvetljenih ubistava novinara.

Danas je Svetski dan slobode medija. Obeležava se dvadeseti put širom Planete, sa ciljem podizanja svesti o značaju slobodnih i nezavisnih medija, uz podsećanje država da im je dužnost da poštuju pravo na slobodu izražavanja novinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U godišnjem izveštaju Organizacije "Fridom haus" navodi se da je Srbija na 74. mestu kada je reč o slobodi medija, i da spada u grupu "delimično slobodnih zemalja", gde većina medijskih kuća protežira neku političku partiju.

Povodom Svetskog dana slobode medija, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da "novinari i mediji sve više koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako stavljaju zakon u funkciju informisanja najšire javnosti i demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti".

Evidentni su pomaci na bolje, kaže Šabić, ali problema još ima mnogo zbog čega je više puta upozoravao na to da je neophodno da se na pravi način postavlja pitanje odgovornosti za kršenje zakonom utvrđenih prava javnosti.

Šabić smatra da država duguje novinarima i ličnu bezbednost, što bez sumnje podrazumeva i obavezu da kazni one koji tu bezbednost ugroze.

Udruženje novinara Srbije izdalo je, uoči obeležavanja Svetskog dana medija, Proglas u kome ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji i da su ugrožene medijske slobode u zemlji.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija Nezavisnost ističu da sve vlasti u Srbiji već decenijama medije koriste kao sredstvo za dolazak i održavanje na vlasti. U tome imaju svesrdnu pomoć onih koji upravljaju takvim medijima, ali i novinara koji uplašeni za egzistenciju pristaju na sve zahteve.

Sindikat novinara Srbije tvrdi da je privatizacija medija ostavila katastrofalne posledice i da izlazak države iz medija pod nepromenjenim uslovima znači otkaz za pet hiljada naših kolega, i da se time otvara put tajkunizaciji i tabloidizaciji. Sindikat novinara Srbije podseća da od 52 privatizovana medija uspešno radi samo jedan.

Generalni sekretar UN Ban Kimun i generalna sekretarka UNESKO-a Irina Bokova, u zajedničkoj poruci su ukazali su na to da je sloboda izražavanja od sustinskog značaja za izgradnju slobobodnog i demokratskog društva i jačanje prava pojedinaca.

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slobode medija ove godine održava se u organizaciji UNESKA u gradu San Hoseu na Kostariki, od 2. do 4. maja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.