Izvor: Glas javnosti, 23.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovima odzvonilo

KIKINDA - Želeći da ogorčene paore, povrtare i voćare zaštiti od drskih lopova koji nemilice haraju njihovim posedima odnoseći plodove mukotrpnog rada, gradski oci saopštili su da će aprila naredne godine početi da radi poljočuvarska služba. Za razliku od prethodnih vlasti koje obećanja o radu poljočuvarske službe nikada nisu pretočila u stvarnost, aktuelna najavljuje da su beskrupuloznim lopovima odbrojani dani:

- Poljočuvarska služba radiće pod okriljem javne Agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za poljoprivredu i malu privredu. Zadatak Agencije je da predloži mere kojima će na licu biti sankcionisani izvršioci krađa u ataru. Neosporno je da je poljočuvarska služba preko potrebna zbog šteta izazvanih krađama u ataru. Planirano je angažovanje dvadesetak poljočuvara- saopštio je član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Mladen Duka.

Poljoprivrednici s odobravanjem komentarišu najavu opštinara o skorašnjem početku rada poljočuvarske službe koja u kikindskoj opštini ne funkcioniše desetak godina. Sem čuvanja imanja od krađa poljočuvari bi vodili računa da se poštuje Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o lovstvu koji izričito zabranjuje paljenje suve trave i strnjike. Koliko daleko seže njihova drskost svedoči slučaj jednog sedamdesetpetogodišnjeg meštanina Bašaida. Po dolasku u vinograd zatekao je lopove u krađi. Na povike da mu ne diraju grožđe lopovi se nisu obazirali nego su ga kamenom udarili u oko. Ništa bolja situacija nije ni u ostalim selima kikindske opštine. Poput nekakve pošasti lopovi kradu od krompira, paprika, paradajza do lubenica, jabuka, šljiva ili kukuruza. Nije retkost da ukradene poljoprivredne proizvode posle prodaju na pijaci. U kikindskoj policiji priznaju da se priča o krađama po njivama i voćnjacima ponavlja svake godine i da se paori takođe žale na krađu poljoprivrednog alata.

DA KOMŠIJI CRKNE KRAVA

Po dobro poznatom srpskom sindromu da komšiji crkne krava na meti izgrednika početkom ove godine našli su se posedi više povrtara i voćara. Goranu Stepanovu neko je uništio pet plastenika za zasadom jagoda i pričinio štetu od oko 300.000 dinara. Pčelaru iz Užica Predragu Miletiću u letošnjem požaru stradalo je 28 košnica. Požar je izazvala upaljena suva trava, a materijalna šteta procenjena je na 300.000 dinara. Miletić je ostao bez 28 košnica ali i tone meda.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.