Lopovi haraju po Bačkoj

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovi haraju po Bačkoj

Učestale krađe bakarnih električnih instalacija, bronzanih bista, mesinganih slova i ukrasa na porodičnim spomenicima širom Zapadnobačkog okruga, a počiniocima se teško ulazi u trag

Kula – Krađe bakarnih električnih kablova i opreme u objektima komunalne infrastrukture, limenih krovnih ploča i oluka sa crkava, takođe od tog metala, kao i bronzanih bista na grobljima i mesinganih slova i ukrasa na porodičnim spomenicima, na području kulske opštine u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vreme učestalije su nego ikad, a počinioci uglavnom ostaju neotkriveni. Istovetna situacija je u mestima ostalih triju opština Zapadnobačkog okruga – Sombora, Apatina i Odžaka.

Jedna u dugom nizu bezočnih pohara desila se i u noći uoči Savindana kada su sa pravoslavne crkve u Odžacima poskidani bakarni oluci i deo metalnih ploča sa krova. Usput su lopovi svratili i u Bački Monoštor kod Sombora, da bi iz trafo-stanice pokupili sve metalno što se skinuti moglo.

Nekoliko dana potom ukraden je i masivni bakarni kabl, dužine oko dvadeset metara i težine tridesetak kilograma, koji služi za električno napajanje pumpi na izvorištu pijaće vode u Sivcu, a sa seoskog groblja odnete su četiri bronzane biste i poskidano nekoliko desetina mesinganih slova sa nadgrobnih spomenika. Prema rečima Mirka Ilića, zaposlenog u sivačkom komunalnom preduzeću „Radnik“, ovakve krađe se dešavaju i po nekoliko puta godišnje, pa je teško poverovati da su počinioci pojedinci.

– Očigledno je da je reč o dobro organizovanim lopovskim družinama, da li sa ovog područja ili odnekud drugde, kojima policija teško ulazi u trag. Pokradeni materijal završava na stovarištima preduzeća koja se bave otkupom sekundarnih sirovina. Kilogram bakra, bronze i mesinga plaća se od četiri do sedam evra, tako da ova nečasna rabota lopovima donosi dobru zaradu – smatra Ilić.

Samo u jednom nedavnom noćnom pohodu „sakupljači sekundarnih sirovina“ demontirali su i kompletan bakarni krov sa kapele na katoličkom groblju u Kuli, a sa porodičnog spomenika na pravoslavnom groblju odneta je bronzana statua ljudske figure u prirodnoj veličini, teška oko 200 kilograma.

Policiji je prijavljen i nestanak još četiri biste sa kulskog groblja, kao i po tri koje su skinute sa porodičnih spomenika u Crvenki i Liparu. Kidisali su kradljivci i na hram Svetog Save u Crvenki sa kojeg su poskidali bakarne oluke, a iz parohijskog doma počupali celokupnu bakarnu električnu i grejnu instalaciju. Odneli su iz dvorišta predškolske ustanove u Kuli u bronzi izlivenu figuru „Bambi“, umetničko delo vajara Vojimira Dedeića.

U policiji kažu da preduzimaju sve mere da zaustave ovakve krađe, da otkriju počinioce. Međutim, do sada su jedino pohapšeni lopovi koji su krali mesingane predmete sa spomenika na somborskom groblju, kao i pločice od iste legure iz Muzeja u Batini, sa ugraviranim imenima poginulih učesnika Batinske bitke.

P. Koprivica

objavljeno: 02.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.