Lončarević: Nema mesta panici

Izvor: Politika, 03.Apr.2014, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončarević: Nema mesta panici

BEOGRAD –Šefica odseka za imunizaciju u institutu za javno zdravlje srbije „Dr Milan Jovanović - Batut” Goranka Lončarević izjavila je danas da sva deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja.

„Sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja, u predviđenim vremanskim intervalima sa kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će biti upoznati pedijatri”, rekla je ona za Radio televiziju Srbije.

Lončarević je istakla da je zbog nestašice petovalentnih vakcina, Batut obezbedio dovoljne količine vakcina koje se centralizovanim putem nabavljaju i distribuiraju i koje su dostupne u domovima zdravlja.

Kako je navela, mesta za paniku nema jer je reč je o vakcinama koje prolaze kontrolu Agencije za lekove, kontrolu kvaliteta, izdavanje sertifikata, proceduru skladištenja i čuvanju u „hladnom lancu” i kao takve su bezbedne za primenu.

Ona je podsetila da je Batut upozoravao da dostupnost vakcina u apotekama nije dobar u pogledu bezbednosti vakcina, odnosno kontrole njihovog kvaliteta i čuvanja, jer upustvo za roditelje na koji način da transportuju vakcinu do doma zdravlja „izostaje”.

„Uvoz iz inostranstva bez sertifikata kao ampuliranog preparata je izuzetno opasna, i odgovornost je i na lekaru i na roditelju”, istakla je Lončarević.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je juče da je nestašica petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji uzrokovana „nemogućnošću renomiranih farmaceutskih kuća (Glakso Smit Klajn i Sanofi Paster) koje su ujedno i jedini svetski proizvođači ove vakcine registrovani u našoj zemlji, da snabdeju tržište kako naše zemlje, tako i zemalja regiona”.

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada (www.bebac.com) oštro je kritikovao Ministarstvo zdravlja Srbije zbog nestašice petovalentnih vakcina i ocenio da nadležni tako ugrožavaju zdravlje dece u Srbiji.

Mediji su izvestili da u poslednjih nekoliko dana u apotekama nije moguće pronaći petovalentne vakcine koje štite decu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize.

Beta

objavljeno: 03.04.2014
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Batut: Ima vakcina, nema mesta panici

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2014

Šefica odseka za imunizaciju u institutu za javno zdravlje srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" Goranka Lončarević izjavila je danas da sva deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.