Lončar: Srbija ima reagense koji utvrđuju novi virus

Izvor: RTS, 22.Jan.2020, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Srbija ima reagense koji utvrđuju novi virus

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji trenutno nema mesta za paniku zbog koronavirusa, koji se pojavio u Kini i proširio na neke zemlje, a da je Ministarstvo preduzelo sve mere kako bi sprečila pojavu tog virusa u našoj zemlji, te da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan. Na beogradskom aerodromu postavljena je najmodernija termovizijska kamera.
Zlatibor Lončar je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je na aerodromu postavljena najmodernija termovizijska kamera, koje svima koji uđu na beogradski aerodrom detektuje telesnu temperaturu. A ako se utvrdi da neko ima povišenu temperaturu, smešta se u karantin i potom prebacuje na Infektivnu kliniku, gde se dalje prati njegovo stanje.

Takođe, istakao je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za identifikovanje koronavirusa, upavo na Infektivnoj klinici.
"Radimo sve što preporučuje SZO, čak i više od toga", rekao je Lončar novinarima na beogradskom aerodromu.
Dodao je da je i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji rekao da je naša zemlja apsolutno u rangu svih razvijenih evropskih zemalja.
Lončar je naveo da je najvažnije da se utvrdi na koji se način virus prenosi, jer je utvrđeno da se prenosi i sa čoveka na čoveka, a ne samo sa životinja na ljude, kako se prvobitno mislilo.
Podsetio je da danas posle posdne hitno zaseda SZO, nakon čega će uslediti preporuke za dalje postupanje radi sprečavanja širenja virusa.
Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog koronavirusa, od koga su u Kini obolele 444 osobe a umrlo sedamnaestoro.
Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuš kaže da nema razloga za paniku, i da je Srbija spremna. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lončar: Srbija ima reagense koji utvrdjuju novi koronavirus

Izvor: Danas, 22.Jan.2020

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da nema razloga za paniku posle pojave novog koronavirusa u Kini i da u preduzete sve mere kako bi se sprečila da se taj virus pojavi u Srbiji, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Nastavak na Danas...

HITNE MERE I U SRBIJI! Smrtonosni virus iz Kine preti i Balkanu: Prva kontrola putem TERMOVIZIJSKIH KAMERA

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2020, 11:00

Žarište infekcije izbilo je u kineskom gradu Vuhanu, gde je infekcija preneta sa životinje na čoveka...Nakon što se u Kini pojavio novi smrtonosni koronavirus, koji je već počeo da se širi na druge zemlje, na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu juče je postavljena najmodernija termovizijska...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.