Lončar: Preventivnim pregledima protiv karcinoma

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Preventivnim pregledima protiv karcinoma

Podaci o broju obolelih od karcinoma u Srbiji su poražavajući, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je neophodno obolelima pružiti najbolje lečenje, ali i podići svest građana o značaju preventivnih pregleda.
"Prioritet je da obolele od karcinoma lečimo na najbolji mogući način, ali i da radimo na prevenciji", rekao je Lončar nakon sastanka sa predstavnicima Fonda B92 i kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Eucerin", koji su organizovali akciju "Pregled za sve, za rano otkrivanje raka kože", prenosi Tanjug.

Lončar je rekao da je ministarstvo potpisalo ugovor o kupovini 10 novih akceleratora, kao i da će uskoro biti raspisan tender za njihovu nabavku.
"Time će drastično biti smanjene liste čekanja, a obolelima obezbeđene potrebne terapije", kazao je Lončar.
Cilj akcije "Pregled za sve", kako je dodao, jeste da se skrene pažnja građanima da odvoje vreme za preventivne preglede, jer rano otkrivanje karcinoma najčešće vodi potpunom izlečenju.
Lončar je rekao da će u većinu zdravstvenih ustanova uskoro stići dermoskopi, kao i da će ubrzo biti završena obuka oko 200 lekara za korišćenje tih aparata.
"Dogovoreno je da na mesec dana pratimo koliko je ljudi pregledano, vidimo gde ide brže, a gde sporije i kako možemo da pomognemo", naveo je ministar Lončar.
Nada Miletić Nevajda iz kompanije "Eucerin", koja je finansirala nabavku dermoskopa, rekla je da je važno upoznati građane šta znači odgovorno ponašanje na suncu, kada se ne treba izlagati, kao i da je neophodno koristiti zaštitne kreme.
"Želimo da pomognemo da se problem nedostatka opreme za dijagnostiku što pre reši. Ti aparati omogućiće preglede u gotovo svim gradovima u zemlji", rekla je ona.
Miletić Nevajda je dodala da je važno jednom mesečno obavljati samopreglede i otići kod dermatologa ukoliko se primete neke promene.
Predsednik Fonda B92 Veran Matić istakao je da je u samoj akciji "Pregled za sve" važna uloga medija da informišu građane, da sada imaju šansu da budu pregledani u mestu u kome žive.
"Važno je motivisati građane da idu na preventivne preglede kako bi u ranoj fazi otkrili karcinom", rekao je Matić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.