Lončar: Nema korona virusa u Srbiji, spremni za svaki scenario

Izvor: RTS, 30.Jan.2020, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Nema korona virusa u Srbiji, spremni za svaki scenario

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj korona virusa, ali to ne znači da ga neće biti pošto stručnjaci očekuju njegov vrhunac u narednih 10 do 15 dana, rekao je u Skupštini ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poručio da je država spremna za svaki scenario i da nema razloga za paniku.
Lončar je, odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Vojislava Vujića - koliko je naša država >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spremna da se suoči sa mogućnosti širenja virusa u Srbiji i kakvi su planovi ako se to desi, rekao da je država apsolutno spremna pošto je za sada preduzeto i više mera od onog što je tražila Svetska zdravstvena organizacija.

"Imamo za sada sve, nema mesta panici, neće biti iznenađenja ako se pojavi neki slučaj i kod nas. Sa druge strane, ne treba da se opustimo i da mislimo da je nemoguće da taj virus dođe i kod nas", poručio je Lončar.
Objasnio je da Srbija ima obezbeđen prostor za izolaciju, stručnjake, specijalizovana vozila i opremu, reagense i drugo.
Lončar je naveo da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima reagense za čak četiri tipa korona virusa.
Kaže da vlada to pitanje shvata na najozbiljniji način, ali da mnogo zavisi od toga šta će biti predzeto u Kini.
"Mi smo sve vreme sa SZO na stalnoj vezi, koja je u obavezi kada se nešto ovako dešava da izdaje saopštenja u vezi sa trenutnom situacijom, merama koje treba predzeti. Uveravam građane da smo u Srbiji preduzeli sve mere, čak i više nego što su oni zahtevali da uradimo", poručio je ministar zdravlja.
Kaže da je Srbija uvela kontrole građana koji dolaze iz Kine u Srbiju, ali da još nema detaljnih informacija o tome kako se korona virus prenosi pošto je reč o njegovoj novoj mutaciji.
Lončar dodaje da trenutno van Kine ima 68 registrovanih slučajeva korona virusa i da je većina njih bila u Kini.
"To znači da ćemo morati da još više povedemo računa, jer nemamo zvanične podatke kako se tačno prenosi virus. Da imamo te podatke mi bismo tačno mogli da predvidimo iz prethodnih iskustava kako će to da ide i u kom pravcu. Ali, mi smo spremni i na neku goru opciju nego što bi trebalo da bude", rekao je Lončar.
Vlada u svakodnevnoj komunikaciji sa kineskom ambasadom Dodaje da je vlada u svakodnevnoj komunikaciji sa ambasadom Kine i da je naša država ponudila pomoć za sve što može sa svoje strane da uradi.
Kako kaže, teško je sve predvideti, ali je važno da reakcija bude pravovremena.
Lončar je dodao da reagensi za dva sata mogu da utvrde da li je neko zaražen i da je država stupila u kontakt sa najprestižnijim svetskim laboratorijama za eventualnu potvrdu prisustva virusa.
Istakao je da država vodi računa o ljudima koji su poreklom iz Srbije.
Lončar je dodao i da je potvrđeno da Srpkinja iz Kine, koja je bila u u Indiji, nema korona virus, kao i da se sada prati njen suprug.
Napominje da je u Srbiji formiran poseban tim stručnjaka koji se bave samo korona virusom, a koji imaju bogato iskustvo sa raznim virusima.
"Moliću i vas i sve građane da pažljivi slušaju samo proverene podatke, a ne dezinformacije, jer to može da bude najgore. Mora da se sluša struka i jedino tako možemo da izađemo sa što manje posledica. Ne treba ova stvar da se pretvori u neku dnevno političku aktivnost, jer se ovde radi o ljudskim životima i svaka greška može skupo da nas košta", apelovao je ministar na poslanike i građane.
Napomenuo je da građani ne treba da zloupotrebljavaju SOS telefon za korona virus i dodao da ima slučajeva da neko zove i pita da li treba da se testira na korona virus pošto je bio u autobusu u kojem je jedan Kinez kinuo.
"Pratimo situaciju i obaveštavaćemo vas o svemu šta se dešava", zaključio je ministar Lončar.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lončar: U Srbiji nema koronavirusa, spremni smo za svaki scenario

Izvor: Blic, 30.Jan.2020

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj korona virusa, ali to ne znači da ga neće biti pošto stručnjaci očekuju njegov vrhunac u narednih 10 do 15 dana, rekao je danas u skupštini ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poručio da je država spremna za svaki scenario i da nema razloga za paniku.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.