Izvor: Blic, 13.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Ako ne bude dogovora, država će intervenisati

Ministar prosvete Zoran Lončar izjavio je večeras Tanjugu da će država "morati da interveniše" ukoliko akademska zajednica ne postigne saglasnost o načinu primene zakonskih odredbi i odluke o izjednačavanju diplomiranih studenata i mastera.

Lončar je sa predstavnicima dveju studentskih organizacija - Savezom studenata Beograda i Studentskom unijom Srbije, danas razgovarao o izjednačavanju diploma, u vezi sa autentičnim tumačenjem Zakona o visokom obrazovanju, koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Skupština Srbije usvojila prošle sedmice. Prema tumačenju odluke o izjednačenju diploma, lica, koja su stekla VII-1 stepen stručne spreme, odnosno zvanje diplomirani, izjednačena su sa licima, koja steknu naziv master.

Lončar je ukazao da su studenti predložili ministarstvu da se uključi u nalaženje rešenja za prevazilaženje tog problema, jer na sednici Konferencije univerziteta Srbije (Konus) nisu naišli na razumevanje njenih članova. On je istakao da se u prevazilaženju problema u vezi sa izjednačavanjem diploma mora voditi računa da se obezbedi pravna sigurnost, nepovredivost stečenih prava i puno poštovanje autonomije univerziteta, koja podrazumeva ne samo pravo, već i obavezu primene zakona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.